Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenské leto 2024: I. Zmiešaný svet

.peter Zajac .slovensko .spoločnosť

V lete má človek chodiť k vode, do hôr alebo na kultúru. Toto leto je iné. Žijeme v zmiešanom svete a zmiešané je aj zošívané Slovensko.

Slovenské leto 2024: I. Zmiešaný svet STEFANO GUIDI/GETTY IMAGES Fotografie amerického fotografa Gregoryho Crewdsona sú krásnymi obrazmi melancholického sveta zastavenej beznádeje.

štvrtok 8. augusta. 

V Pisztoryho paláci otváram s Marianom Meškom výstavu Petra Kotvana Farbozber:

1

Johann Wolfgang Goethe opisoval ľudské vnímanie farieb a polemizoval s Issaacom Newtonom. Goetheho teória farieb sa dlho pokladala za nevedeckú. Až v poslednom čase, keď sa začína uvažovať o modálnej semiotike, ktorá nie je založená na dichotomických opozíciách, ale na malých odtieňoch a procesoch premien predmetného sveta na nepredmetný, si začíname naplno uvedomovať význam Goetheho a Ittenovej teórie farieb, ale aj farbistých opisov Kassie St. Clair. Nehovorím to kvôli teórii, ale preto, že do tohto sveta patrí Peter Kotvan a jeho výstava zberu farieb v Pisztoryho paláci.

2

Je to už desať rokov, čo ma Marian Meško prizval na otvorenie troch výstav Petra Kotvana v Bandyho kníhkupectve a potom aj k ďalším: v roku 2016 v Galérii 19, v roku 2017 v galérii F7, v roku 2019 v galérii Nová synagóga v Hranici, ešte raz v roku 2021 v Galérii 19 a teraz v Pisztoryho paláci. Naučil ma pritom rozumieť významu slova kurátor a meškovskému spôsobu inštalovania výstav. Rád som bol pri tom, učil som sa a postupne som sa stal kurátorským učňom. Najradšej si spomínam na výstavu v slovinskej Sežane, kde som s úžasom sledoval, ako Milan Bočkay s Marianom Meškom a Klárou Bočkayovou postupne zmenili miestne kultúrne stredisko na stredomorskú galériu, na ktorú vialo od Terstu more. Pri výstave Skupiny A – R v Nitre ma zase Marian Mudroch s Igorom Minárikom zasväcovali do tajov toho, ako inštalovať výstavy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite