Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Premiér navrhne vládnej koalícii odvolanie Michala Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR – čo to znamená podľa Juraja Petroviča

.sita .juraj Petrovič .slovensko

Vyčíta mu zvolávanie protivládnych protestov a burcovanie verejnosti. Kritizuje ho aj v súvislosti s čerpaním dotácií z FPU Nadáciou Milana Šimečku, na ktoré upozornila šéfka rezortu kultúry Martina Šimkovičová.

Premiér navrhne vládnej koalícii odvolanie Michala Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR – čo to znamená podľa Juraja Petroviča SITA/Milan Illík

premiér Robert Fico (Smer-SD) navrhne vládnej koalícii odvolanie lídra opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michala Šimečku z funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR. Ministerke zároveň vyjadril podporu v súvislosti s jej odvolávaním v parlamente. 

„Najatá opozícia kričí len preto, lebo vedenie ministerstva kultúry prijíma personálne a manažérske rozhodnutia, ktoré v praxi znamenajú odstrihnutie rôznych, prepáčte, kultúrnych čudákov od štedrého zdroja verejného rozpočtu,“ skonštatoval. V tejto súvislosti skritizoval poberanie dotácií Nadáciou Milana Šimečku, ktorá podľa neho dostala od roku 2020 viac ako 650.000 eur. Tvrdí, že ide o finančné toky pre rodinu lídra PS Šimečku. 

Za opozičnými protestmi predseda vlády vidí záujem ochrániť finančné záujmy rodiny Šimečkovcov. „Šimečka na pokyn svojich nadriadených zvoláva verejné protesty, burcuje s fatálnymi následkami a ešte je aj taký politicky naivný, že podá návrh na odvolanie ministerky kultúry v NR SR. Za to, že ministerka chce prerušiť finančné toky pre jeho rodinu,“ podotkol.

Predseda PS podľa Fica zneužíva demokratické inštitúty, akými sú protesty, na ochranu finančných záujmov vlastnej rodiny. Avizoval, že preto navrhne vládnej koalícii, aby ho odvolala z postu podpredsedu parlamentu. Chce, aby sa o návrhu na odvolanie ministerky kultúry a Šimečku konala v parlamente spoločná rozprava. „To bude zábava, o čom všetkom sa Slovensko dozvie. A ak k realizácii tohto návrhu dôjde, výsledkom bude, že nepadne ministerka, ale naivný pán Šimečka,“ dodal.

Šimkovičová a generálny tajomník služobného úradu rezortu Lukáš Machala tento týždeň upozornili na čerpanie dotácií z FPU Nadáciou Milana Šimečku. Tá si podľa ich slov nechala schváliť dotácie aj na rok 2025 a 2026. Označili to za neštandardné. Fond to odmietol. Poukázal na to, že viacročná podpora je bežnou formou. Podozrenia o ovplyvňovaní procesu čerpania dotácií z FPU odmietla i Nadácia Milana Šimečku. Za nepravdivé označila aj tvrdenia o finančnom profite rodiny Šimečkovcov z aktivít nadácie. Napojenie na nadáciu odmietol aj líder PS. Pracujú tam podľa neho nezávislí ľudia, majú správnu radu a všetky jej výročné správy je možné nájsť na internete.

vysvetlenie Juraja Petroviča

Keď počas noci dlhých nožov v roku 1994 Vladimír Mečiar a jeho koaliční partneri likvidovali parlamentné zvyklosti a všetkých opozičných poslancov natlačili do výboru pre životné prostredie, sedel v pléne parlamentu jediný vtedy opozičný poslanec. Bol to Robert Fico. Neprekvapí preto, že tento snaživý žiak Vladimíra Mečiara túži dosiahnuť rovnaké méty, ako jeho vzor. Predseda opozičnej strany, ktorá jeho Smeru dlhodobo dýcha na krk v prieskumoch a navyše je schopná počas letnej prázdninovej horúčavy dostať na námestie 18 000 ľudí, mu musí byť tŕňom v oku. Salámová metóda, ktorou sa Fico a jeho poskokovia snažia likvidovať demokraciu na Slovensku, má v tomto nápade podobu ďalšieho salámového kolieska. A je úplne jedno, aké dôvody si vymysleli Fico so Šimkovičovou a Machalom. To, že chcú odvolávať z funkcie človeka, ktorého starý otec dal meno nejakej nadácii, hovorí veľmi veľa o tom, akí sú práve Fico, Šimkovičová a Machala. Nehanebné klamstvo, že nadácia je vlastne niečo ako súkromný bankový účet rodiny Šimečkovcov, je, pochopiteľne, krásnou ukážkou zmýšľania týchto klamárov. Ich publikum, dokonale oblbnuté, to po nich bude vďačne papagájovať. Na prekrytie toho, že kazisveti Šimkovičová s Machalom hnevajú tak veľa ľudí, to aj tak stačiť nebude. A ak by náhodou vládna koalícia porušila nepísané parlamentné dohody, platiace okrem spomínanej noci dlhých nožov doteraz vždy, môže na to po budúcich voľbách sama pekne doplatiť.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite