Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezident sa v najbližších dňoch stretne s premiérom aj politickými lídrami – čo to znamená podľa Martina Mojžiša

.tasr .martin Mojžiš .slovensko

Avizoval to vo videu na sociálnej sieti. Vyjadril zároveň znepokojenie nad nárastom nevraživej atmosféry.

Prezident sa v najbližších dňoch stretne s premiérom aj politickými lídrami – čo to znamená podľa Martina Mojžiša SITA/Tomáš Susko

prezident Peter Pellegrini sa má v najbližších dňoch stretnúť s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), podpredsedom parlamentu povereným jeho riadením Petrom Žigom (Hlas-SD) a postupne s ďalšími lídrami politických strán. Chce s nimi diskutovať o zmierení slovenskej spoločnosti. 

„Posledné týždne vývoja na našej politickej scéne vnímam so znepokojením, nie kvôli konkrétnym rozhodnutiam niektorých politikov, pretože tie podľa môjho názoru neprekračujú štandardný rámec politického diania, ale predovšetkým kvôli opätovnému nárastu mimoriadne nevraživej atmosféry, radikálnemu slovníku politických lídrov a otvorenej nenávisti na sociálnych sieťach. Vrátili sme sa do obdobia pred atentátom na predsedu vlády a ako by sme ho úplne vymazali z našej pamäti,“ skonštatoval.

Hlava štátu tvrdí, že niektorí politici si chcú spravodlivosť vydobyť na námestiach. Právo ľudí zhromažďovať sa a opozície zvolávať ľudí do ulíc podľa vlastných slov rešpektuje. Pellegrini si však myslí, že práve opozičné protesty prispeli k rozdeleniu Slovenska. „Napätá atmosféra napokon vyústila až do bezprecedentného útoku na predsedu vlády SR. Ťažko sa potom čudovať, ak dnes rovnaké heslá na námestiach ako v zime a na jar tohto roka vzbudzujú vo vládnej koalícii a u jej voličov reakcie, ktoré by sa za bežných okolností možno zdali prehnané,“ dodal.

Prezident deklaroval, že vníma kritiku na adresu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) za personálne výmeny v kultúrnych inštitúciách. „Súhlasím, že pri odvolávaní sú dôležité aj spôsoby a argumentácia, ktorá má zodpovedať úrovni 21. storočia, ale zároveň podotýkam, že takýchto zmien sa nielen v tomto, ale vo všetkých iných rezortoch udialo v slovenskej histórii neúrekom,“ podotkol. V tejto súvislosti pripomenul odvolanie exšéfa Slovenského národného divadla Mateja Drličku ministerkou kultúry za OĽANO (dnes hnutie Slovensko) Natáliou Milanovou.

Vyjadril sa aj ku kritike na ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) pre jeho rozhodnutie podať dovolanie v prípade Dušana Kováčika a prerušiť jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR. „Považujem za najdôležitejšie zdôrazniť tak, ako som to už urobil, že o vine a treste môžu v demokratickom a právnom štáte rozhodovať výlučne súdy, nie politici, ale ani ľudia na námestiach, a preto verím, že Najvyšší súd v tejto veci rozhodne čo najskôr,“ uzavrel.

Volá po tom, aby sa politici vrátili k práci pre ľudí. „Ak ostanú politické strany v osobnej, nekonštruktívnej či neraz až nenávistnej polohe, vytúžený pokoj sa Slovensku bude zbytočne vzďaľovať,“ podotkol Pellegrini. Deklaroval, že ako prezident vždy zasiahne v prípade ohrozenia právneho štátu, hrozby ústavnej krízy či porušovania ľudských práv. „Upozorňujem však jasne a dôrazne, že sa nikdy nedám vtiahnuť do vnútropolitického zápasu, ak by si to želala ktorákoľvek strana na našej politickej scéne,“ dodal. 

vysvetlenie Martina Mojžiša

Posledný prejav prezidenta vnímam so znepokojením, nie kvôli jeho obsahu, pretože ten podľa môjho názoru neprekračuje štandardnú Pellegriniho úroveň, ale kvôli štandardnej Pellegriniho úrovni, ktorá neprekračuje vôbec nič. Právo na facebookové videá rešpektujem a nebudem nazývať opice opicami len preto, že sú opice. Oceňujem, že tentoraz prezident nevykrikoval „Mier, mier!“, pretože vieme, že napríklad Cintulu takéto výkriky doviedli až k tomu, že sa nezdržal a zamieril. Oceňujem tiež, že Susko Cintulu zatiaľ neprepustil. Upozorňujem však jasne a dôrazne, že sa nikdy nedám vtiahnuť prezidentom do akéhokoľvek fyzického zápasu ani ničoho podobného, a to ani keby si to on sám prípadne želal.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite