Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výbohovi zastavili stíhanie, jeho prípad je po trestnej novele premlčaný

.sita .slovensko

Výboh mal pomôcť lobovať za Suchobov IT projekt virtuálnej pokladnice. Peniaze vraj mali byť určené pre štátneho tajomníka ministerstva financií, v tom čase Petra Pellegriniho.

Výbohovi zastavili stíhanie, jeho prípad je po trestnej novele premlčaný Vít Šimánek/ČTK

miroslav Výboh už nie je obvinený z korupcie. Jeho prípad je po novele Trestného zákona premlčaný. Informoval o tom portál Aktuality.sk. s tým, že mu na Špecializovanom trestnom súde zastavili stíhanie. Čeliť mal obžalobe z prečinu prijímania úplatku. Sudca Michal Truban rozhodol, že Výbohov prípad je po trestnej novele premlčaný. Portál ďalej uviedol, že podnikateľ Výboh je priateľom premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a prezidenta Petra Pellegriniho a obvinený bol z prijatia úplatku vo výške 150-tisíc eur od IT podnikateľa Michala Suchobu. Peniaze pritom mali byť uložené v krabici od luxusného šampanského.

„Výboh mal pomôcť lobovať za Suchobov IT projekt virtuálnej pokladnice. Peniaze vraj mali byť určené pre štátneho tajomníka ministerstva financií. V tom čase túto funkciu zastával Peter Pellegrini. Ten však v minulosti poprel, že by k niečomu takému došlo," pripomenul portál s tým, že svoje obvinenie odmieta aj Výboh a zdržiaval sa v zahraničí, pričom pred slovenským súdom nikdy neskončil. 

Aktuality.sk pripomenuli, že generálna prokuratúra po účinnosti novely Trestného zákona spísala záväzné usmernenie, ako postupovať v starších kauzách. „Podľa námestníka generálnej prokuratúry ich treba zastaviť podľa nových kratších premlčacích lehôt. Ak sú prípady na súdoch, o zastavení kauzy rozhoduje sudca, no prokurátor už nemôže voči takému rozhodnutiu podať sťažnosť. To sa stalo aj v kauze Výboha," informoval portál s tým, že prokurátor Ondrej Repa potvrdil, že v tejto veci bolo na prokuratúru doručené uznesenie súdu o zastavení trestného stíhania pre jeho premlčanie. „V zmysle aktuálnej platnej, účinnej právnej úpravy, nálezu Ústavného súdu SR k novele zákona c. 40/2024 Z.z., a s poukazom na usmernenie vedenia Generálnej prokuratúry SR, proti uzneseniu sťažnosť podaná nebola," potvrdil Repa. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite