Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novým stálym predstaviteľom SR pri OSN bude Peter Hulényi

.sita .slovensko

Jeho kľúčovou úlohou bude pripraviť Slovensko na získanie mandátu nestáleho člena v Bezpečnostnej rade OSN, o ktorý sa uchádzame pre roky 2028 až 2029.

Novým stálym predstaviteľom SR pri OSN bude Peter Hulényi SITA/Milan Illík

novým stálym predstaviteľom Slovenskej republiky pri Organizácii Spojených národov v New Yorku bude Peter Hulényi. Ako ďalej informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, v rámci 30-ročného pôsobenia v slovenskej diplomacii zastupoval SR naposledy na poste veľvyslanca v Izraeli a od roku 2019 pracoval na rezorte zahraničných vecí vo funkcii riaditeľa odboru OSN a následne generálneho riaditeľa sekcie medzinárodných organizácií.

Ako v tejto súvislosti uviedol šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár, zahraničná politika SR aktívne presadzuje a je na strane dodržiavania medzinárodného práva a mieru. „Diplomatické rokovania, dialóg a spolupráca na globálnej úrovni sú kľúčom k hľadaniu mierových riešení sporov či konfliktov medzi jednotlivými štátmi. OSN je v tomto smere jednou z najvplyvnejších a najvýznamnejších organizácií a naše členstvo nám poskytuje jedinečnú príležitosť pomôcť pozitívne ovplyvňovať dianie vo svete a zároveň presadzovať slovenské záujmy,“ zdôraznil Blanár.

Rezort zahraničia pripomína, že vláda SR sa v aktuálnom programovom vyhlásení zaviazala podporovať medzinárodné právo a ochranu ľudských práv na Slovensku a rovnako v rámci pôsobenia v medzinárodných organizáciách. Aktivity slovenského stáleho zastúpenia OSN v New Yorku budú podľa ministra zahraničia zohľadňovať záujmy našej vlasti, presadzovať ciele vlády SR, ako aj priority slovenskej zahraničnej politiky. „Slovensko bude zástancom iniciatív a rezolúcií zameraných na mier, bezpečnosť a dodržiavanie medzinárodného práva. Podporíme nástroje, programy a projekty, ktoré prispejú k predchádzaniu konfliktov,“ Blanár.

Nový stály predstaviteľ SR pri OSN Peter Hulényi priblížil, že jeho kľúčovou úlohou bude dôkladne pripraviť Slovensko na získanie a napĺňanie mandátu nestáleho člena v Bezpečnostnej rade OSN, o ktorý sa SR uchádza pre roky 2028 až 2029. „Členstvo v Bezpečnostnej rade bude pre Slovensko veľkou výzvou a záväzkom, ale zároveň aj príležitosťou zvýšiť renomé, prestíž nášho štátu a presadiť ciele i naše záujmy v medzinárodnom prostredí,“ doplnil Hulényi.

OSN združuje 193 členských krajín z celého sveta s cieľom zachovať medzinárodný mier a bezpečnosť. Slovensko je súčasťou medzinárodnej organizácie od jej vzniku v roku 1945, v rámci bývalého Československa sa stalo jedným z 51 zakladajúcich členov. Samostatná Slovenská republika bola prijatá za 180. člena OSN 19. januára 1993. SR v minulosti predsedala už štyrom kľúčovým orgánom OSN – Bezpečnostnej rade, Hospodárskej a sociálnej rade, Valnému zhromaždeniu aj Medzinárodnému súdnemu dvoru.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite