Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Platforma pre demokraciu odmieta manipulatívne a propagandistické praktiky vlády

.platforma pre demokraciu .slovensko

Platforma pre demokraciu rázne odsudzuje štvavú kampaň, ktorú vedie predseda vlády Robert Fico proti Nadácii Milana Šimečku, organizáciám Projekt Forum, BOD.Y a občianskym organizáciám, ktoré sa venujú ochrane ľudských práv a slobôd, ako aj predchádzaniu diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie.

Platforma pre demokraciu odmieta manipulatívne a propagandistické praktiky vlády SITA/Tomáš Susko

platforma v tejto súvislosti vyzýva premiéra aj vedenie Ministerstva spravodlivosti SR, aby ak došlo v porušeniu zákona, vec odovzdali orgánom činným v trestnom konaní, a ak k takému porušeniu nedošlo, aby okamžite prestali s neodôvodnenými útokmi a šikanou konkrétnych mimovládnych neziskových organizácií a ich predstaviteliek a predstaviteľov. 

„Zo strany vládnej moci ide o mimoriadne zákerný útok na občiansky sektor. V prvom rade, Ministerstvo spravodlivosti SR doteraz nezverejnilo finálny audit poskytovania dotácií prostredníctvom dotačného programu „Ľudské práva“. Zverejňovanie čiastočných výsledkov bez toho, aby sa dotknuté subjekty mohli oboznámiť so zisteniami auditu a adekvátne sa brániť, je neseriózne a v právnom štáte neakceptovateľné. V druhom rade, ministerstvo samo uvádza, že audit zistil údajné pochybenia na strane ministerstva nie na strane mimovládnych neziskových organizácií. To, že premiér túto situáciu zneužíva na osobné útoky a znevažovanie práce konkrétnych občianskych organizácií je neakceptovateľné“ vyhlásil Filip Vagač, programový riaditeľ Platformy pre demokraciu.

Ako dodal, Platforma pre demokraciu vyzýva Ministerstvo spravodlivosti SR, aby bezodkladne zverejnilo kompletný audit aj s informáciami o jeho autoroch a procese zadania na jeho vypracovanie.

„To, čo doposiaľ predvádza premiér a Ministerstvo spravodlivosti SR v súvislosti s auditom dotácií má všetky znaky cielenej manipulácie a zneužívania štátnej moci. Verejnosť dostáva iba čiastočné a neoveriteľné informácie, dotknuté subjekty nemajú prístup k podkladovým dátam a nedokážu sa efektívne brániť. Vládna moc celú vec zneužíva na politické útoky voči politickým súperom a občianskemu sektoru. Nemá to nič spoločne s transparentným výkonom kontroly. Naopak, pôsobí to ako účelová aktivita so znakmi propagandistickej kampane a šikany. Podobne postupovala totalitná moc pred rokom 1989 proti Charte 77 a Sviečkovej manifestácii,“ konštatoval Filip Vagač, ktorý sa v minulosti angažoval v tzv. tajnej cirkvi a v Novembri 89 patril medzi študentských lídrov.

Platforma pre demokraciu vyjadruje v tejto súvislosti solidaritu so všetkými organizáciami, ktoré boli v rámci komunikácie čiastočných výsledkov auditu negatívne medializované zo strany MS SR.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite