Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Priemerný Slovák vytvorí denne odpad vážiaci 1,3 kilogramu. Koľko z neho sa zhodnocuje?

.bibiána Kristína Danitová .slovensko

Na jednej strane produkujeme čoraz viac odpadu, na druhej strane sa v čoraz väčšej miere hovorí o zodpovednom prístupe k životnému prostrediu. Medzinárodný týždeň bez odpadu na túto tému upozorňuje a prináša inšpirácie na zlepšenia.

Priemerný Slovák vytvorí denne odpad vážiaci 1,3 kilogramu. Koľko z neho sa zhodnocuje? SITA/Martin Havran

medzinárodný týždeň bez odpadu je pripomienkou toho, aký konzumný spôsob života vedieme, ale aj inšpiráciou k udržateľnejšiemu správaniu. Vznikol vo Veľkej Británii v roku 2008. Rýchlo si získal priazeň miest a obcí, neziskových a iných organizácií. Kým oslávil desiate výročie, rozšíril sa do viac ako sedemdesiatky krajín sveta. Kto prišiel s nápadom upozorniť na to, akú ekologickú stopu po sebe zanechávame? Autorkou kampane za zníženie množstva odpadu je Rachelle Straussová. Inšpirovala ju k tomu skúsenosť s povodňou v Bocastle v roku 2004. Svoj silný zážitok sa rozhodla pretaviť do niečoho prospešného verejnosti. Začala bojovať proti klimatickým zmenám prispievajúcim k vzniku prírodných katastrof. Vďaka tejto myšlienke si každý september pripomíname, ako sa správame k prírode, či ju chránime dostatočne alebo nie, ako aj to, koľko vyprodukujeme odpadu.

ako sme na tom my?

Podľa údajov Štatistického úradu SR vyprodukoval priemerný obyvateľ Slovenska v roku 2022 478,26 kilogramov komunálneho odpadu. Z tohto množstva je 58 % odpadu zhotnoteného. Nie je prekvapivé, že množstvo odpadu rok čo rok narastá – a nie je to priamo úmerné nárastu obyvateľov. Je to jednoducho tým, že viac nakupujeme a mnohé veci sa už nesnažíme opravovať, ako aj tým, že často kupujeme menej kvalitné veci alebo módne výstrelky, ktoré budeme nosiť zopár mesiacov a potom skončia na dne skrine alebo v odpadkovom koši.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite