Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dunaj v noci kulminoval s výškou 970 centimetrov, situácia v Bratislave sa upokojuje

.tasr .sita .slovensko

Škody na celom Slovensku sa podľa odhadov pohybujú okolo 20 miliónov eur.

Dunaj v noci kulminoval s výškou 970 centimetrov, situácia v Bratislave sa upokojuje SITA/Bokor Tomáš

povodňová situácia v Bratislave sa po piatich dňoch upokojuje. Informoval o tom hovorca magistrátu Peter Bubla. „Dunaj v noci kulminoval na výške okolo 970 centimetrov a hladina pomaly klesá, to isté platí aj pre rieku Morava. Protipovodňové hrádze pri Dunaji dimenzované na 1013 centimetrov nápor vody vydržali,“ uviedol s tým, že podľa prognóz a predpovedí počasia už voda nebude stúpať a nemala by spôsobiť nové škody.

„Škody na celom Slovensku podľa odhadov sa pohybujú okolo 20 miliónov eur. Na druhej strane na povodni zarábame na vodnej elektrárni v priemere 1,3 milióna eur denne,“ informoval Taraba s tým, že na predošlej jarnej vlne Slovensko zarobilo približne 36 miliónov eur.

Škody, ktoré spôsobilo počasie v hlavnom meste sú podľa hovorcu veľké. „Čakáme na rozhodnutie o odstránení zábran medzi Devínskou Novou Vsou a Devínom, aby aj táto mestská časť mohla byť obsluhovaná MHD. Veríme, že v krátkom čase sa aj všetci evakuovaní budú môcť vrátiť do svojich domovov," poznamenal. Situáciu v blízkosti Dunaja a Moravy naďalej monitorujú, všetky dostupné zdroje komunálneho podniku a bezpečnostných zložiek sú k dispozícii najmä na odstraňovanie škôd.

„Obyvatelia Bratislavy si už mohli všimnúť, že k popadaným stromom sa naši terénni pracovníci už vracajú, orezávajú ich a postupne odstraňujú. Cieľom je čo najskôr vyčistiť mesto od konárov, nánosov blata, kameňov a uvoľniť ulice pre nevyhnutné opravy mestského, ale aj osobného majetku Bratislavčanov," skonštatoval hovorca s tým, že do normálu sa vracia aj MHD. „Nové obmedzenia dopravy by už nemali pribúdať, s výnimkou odstraňovania protipovodňových hrádzí a bariér, keď nám to povodňová situácia dovolí,“ doplnil.

Magistrát postupne začína vyčísľovať spôsobené škody, ktoré podľa Bublu už teraz dosahujú milióny eur. Okrem popadaných stromov a zničeného mobiliáru potrebujú preveriť aj statiku zasiahnutých mostov a lávok, ako aj zosumarizovať všetky poškodené a podmyté cesty a chodníky. „Obávame sa, že veľké škody sa objavia hlavne v bratislavskom lesoparku, keďže pohyb v ňom bol počas uplynulých dní obmedzený a spád vody veľký,“ spresnil Bubla. Ako dodal, bezpečný pohyb v lesoparku nie je ani dnes, keďže mnohé stromy majú značne podmáčané korene a môžu padať aj bez náporov vetra.

„Ceníme si verejný prísľub predsedu vlády finančne prispieť postihnutým samosprávam a našou prioritou v tomto prípade bude sanácia nestabilného svahu na Devínskej ceste,“ skonštatoval magistrát s tým, že zosuvy pôdy sa tu opakujú pri každej povodňovej situácii a táto prakticky jediná spojnica Devína s mestom musí aj pri takýchto situáciách zostať priechodná. K prioritám mesta bude patriť aj bratislavská ZOO či spomínaný lesopark.

SITA/Bokor Tomáš

SITA/Bokor Tomáš

SITA/Bokor Tomáš

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite