Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanci schválili zmeny vo vládnej novele zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie

.sita .slovensko

Schválená novela zákona obsahovala 76 schválených pripomienok, reflektovala pripomienky Európskej komisie v otázkach účasti verejnosti pri odvolávaní sa voči záväznému stanovisku.

Poslanci schválili zmeny vo vládnej novele zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie SITA/Milan Illík

poslanci parlamentu schválili zmeny vo vládnej novele zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA). Ich cieľom je odstrániť a upraviť tento proces v zmysle upozornení Európskej komisie. Materiál predložený ministerstvom životného prostredia predpokladá odstránenie problémov administratívneho procesu vyplývajúcich z praxe, a jeho prispôsobenie v oblasti výstavby a územného plánovania, skrátenia konaní a zabezpečení vyššej profesionality štátnej správy.

Prijatím zmien chce envirorezort zjednodušiť a zrýchliť proces posudzovania vplyvov na životné prostredie a prepojiť ho s povoľovacím procesom pre stavby a prevádzky podliehajúce posudzovaniu vplyvov. Novela súčasne zapracovala a zadefinovala základné pojmy „zisťovacie konanie“ a „posudzovanie vplyvov navrhovanej činnosti alebo jej zmeny“, ustanovila lehoty pre jednotlivé procesné kroky. Ďalej podrobne rieši postavenie účastníka konania a práva dotknutej verejnosti, odbornú spôsobilosť a vzťah EIA k zákonu o správnom konaní.

Ako uviedol podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba, schválená nová legislatíva prináša nové pravidlá EIA, ktoré pomôžu Slovensku vymaniť sa z najhoršieho miesta na podnikanie v rámci celej Európskej únie (EÚ). Nová legislatíva zároveň obmedzuje priestor na byrokratické prieťahy súvisiace so svojvôľou úradníkov a v niektorých prípadoch zvyšuje limity na posudzovanie vplyvov niektorých činností na životné prostredie. „Dnes sme vyslali jasný signál všetkým investorom, ktorí sa aj na Slovensku budú môcť riadiť podľa rovnakých pravidiel ako vo vyspelých západných štátoch, a rovnako tak budeme uplatňovať prísne európske štandardy,“ zdôraznil Taraba.

Vicepremiér Taraba spresnil, že novú legislatívu konzultoval aj s predstaviteľmi EÚ. „Oceňujem konštruktívne a odborné rokovania, kde sme si vyjasnili všetky pripomienky, aj vďaka ktorým začneme na Slovensku uplatňovať rovnaké pravidlá ako má Nemecko alebo Rakúsko,“ dodal Taraba. Nová legislatíva v tejto súvislosti odstraňuje tzv. goldplating, teda uplatňovanie prísnejších pravidiel, ako požaduje samotná Európska únia. „Práve tieto konania, ktoré trvajú v iných európskych krajinách 180 dní, tak na Slovensku trvali často 400 či 500 dní, čo doslova likvidovalo záujem zahraničných firiem o investície v našej krajine. Tieto zbytočné prieťahy sa definitívne skončia,“ uzavrel Taraba s tým, že novela zákona aj naďalej garantuje účasť verejnosti v rozsahu definovanom európskou legislatívou a Aarhuským dohovorom.

Schválená novela zákona o EIA obsahovala 76 schválených pripomienok, reflektovala v prevažnej miere pripomienky Európskej komisie v otázkach účasti verejnosti pri odvolávaní sa voči záväznému stanovisku zo zisťovacieho konania, ako aj vylepšenia postupu pri konflikte záujmov. Pripomienky sa tiež týkali aj legislatívneho charakteru pri zosúladení novely s ostatnými zákonmi Slovenska, ako aj právom Európskej únie.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite