Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šimečka kritizuje vládu za Ficovu drahotu a kolabujúce zdravotníctvo

.sita .slovensko

Vláda vyberie od občanov 2,7 miliardy eur, tie ale neinvestuje do lepšie fungujúceho štátu.

Šimečka kritizuje vládu za Ficovu drahotu a kolabujúce zdravotníctvo SITA/Tomáš Bokor

ficovu drahotu sprevádza rozpad štátu a kolabujúce zdravotníctvo. Namiesto zmysluplnej konsolidácie vyťahuje 2,7 miliardy eur z peňaženiek nás všetkých, vyhlásil predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Vláda vyberie od občanov 2,7 miliardy eur, tie ale neinvestuje do lepšie fungujúceho štátu. Naopak, napríklad do kolabujúceho zdravotníctva dá ešte menej. “Pani ministerka, zabaľte to a odíďte skôr, ako vás odvolajú,” vyzval Dolinkovú Šimečka.

Europoslanec PS Ľudovít Ódor upozornil, že Fico sa klamstvami snaží zakryť fakt, že jeho drahotu pocítia všetci. Vinu zvaľuje na úradnícku vládu, no fakty hovoria jasne. “Fico dokopy vládol 13 rokov, moja vláda päť mesiacov. Keď si prvýkrát sadol do premiérskeho kresla, verejný dlh bol len okolo 30 % z HDP. Keď tretíkrát skončil, blížil sa k 60 %. Napriek tomu, že úradnícka vláda tu bola krátko, sekeru sa nám podarilo zmenšiť,” uviedol Ódor. Pokračoval, že “po radikálnom zdražovaní sa zrejme bude chcieť ukázať ako záchranca, a pred voľbami začne rozdávať hlava-nehlava.”

„Inflácia kvôli Ficovej drahote ešte porastie“, pripomenul poslanec NR SR Štefan Kišš. Oficiálne to potvrdilo aj samotné ministerstvo financií, pretože rast cien v budúcom roku odhadujú na 5,4 %, pritom ešte v júni čakali 3,9 %. Dôvodom je šetrenie na úkor ľudí, nie na sebe. “V prvom rade by mala vláda šetriť sama na sebe a zároveň podnikať kroky, ktoré pomôžu naštartovať ekonomický rast, napríklad znížiť odvodové zaťaženie práce," uviedol Kišš. Poslanec NR SR Oskar Dvořák dodal, že “slovenské zdravotníctvo stojí pred kolapsom, a ak mu vláda uštedrí ďalšiu ranu konsolidáciou, môže to mať fatálne následky.“ Podľa jeho slov ministerka svojmu rezortu škodí a jej plánované odvolávanie je preto o to akútnejšie.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite