Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nezávislé kníhkupectvá vyzývajú poslancov k zamietnutiu zvýšenia DPH na knihy

.sita .slovensko

Upozornili, že tento krok by mohol viesť k likvidácii mnohých z nich, čím by sa značne znížila dostupnosť kníh pre čitateľov a negatívne ovplyvnila kultúrna komunita na Slovensku.

Nezávislé kníhkupectvá vyzývajú poslancov k zamietnutiu zvýšenia DPH na knihy freepik.com

malé nezávislé kníhkupectvá na Slovensku apelujú na poslancov Národnej rady SR, aby odmietli vládny návrh na zvýšenie DPH na knihy. „V nezávislých kníhkupectvách s knihami žijeme, radíme ľudsky i odborne pri výbere kníh, vytvárame kurátorské výbery, objavujeme nové vydavateľstvá, organizujeme literárne festivaly a kultúrne podujatia, vytvárame priestor na stretávanie a diskusiu,“ uviedli zástupcovia kníhkupectiev v otvorenom liste a zároveň upozornili, že zvýšenie cien kníh povedie k zníženiu počtu návštevníkov a nákupov, čo môže mnohé kníhkupectvá priviesť k zániku.

Zástupcovia kníhkupectiev dodali, že knihovníkom, autorom, vydavateľom a celej literárne komunite hrozí zníženie počtu vydaných a predaných kníh, čím sa obmedzí ich dostupnosť, čo negatívne ovplyvní všetkých ľudí na Slovensku. Podľa signatárov otvoreného listu poslancom NR SR prídu čitatelia všetkých druhov literatúry o prístup k informáciám, rozširovaniu obzorov, emóciám a dialógu, čo je nevyhnutné pri budovaní kultúrnej, slobodnej a sebavedomej spoločnosti. „Bez čitateliek a čitateľov nebudú v takej spoločnosti dobre žiť ani tí, čo knihy nečítajú,“ varovali. Nezávislé kníhkupectvá zdôraznili, že ich existencia závisí na príjmoch z predaja kníh a ak sa ceny príliš zvýšia, môžu sa ocitnúť v nepriaznivej ekonomickej situácii.

„Ak vládny návrh o zvýšení DPH na knihy schválite, pre mnohé nezávislé kníhkupectvá to bude likvidačné,“ tvrdia signatári. Nezávislí kníhkupci preto žiadajú poslancov, aby v záujme kultúrneho a intelektuálneho rozvoja krajiny návrh na zvýšenie DPH na knihy odmietli. Rozhodnutie je podľa nich v rukách poslancov Národnej rady SR.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite