Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko je na 17. mieste v celosvetovom rebríčku ukradnutých e-mailových adries a hesiel

.sita .slovensko

Hackeri zneužívajú nástroje umelej inteligencie na zacielenie na spotrebiteľov, veľmi časté sú podvodné e-maily formulované dôveryhodným jazykom.

Slovensko je na 17. mieste v celosvetovom rebríčku ukradnutých e-mailových adries a hesiel SITA/AP Photo/Tatan Syuflana

v globálnom rebríčku krajín s najčastejšími krádežami e-mailových adries spolu s heslami sa Slovensko umiestnilo na 17. mieste. Vyplýva to z analýzy Crif Cyber Observatory, ktorá sa zaoberá digitálnou zraniteľnosťou jednotlivcov a firiem voči kybernetickým útokom. Konkrétne ide o e-maily s lokalizačnou doménou „.sk“. Prvenstvo v počte ukradnutých adries majú pritom USA a globálne e-mailové účty s koncovkami „.com“ a „.net“. Na druhom mieste je Rusko s „.ru“, nasleduje Nemecko s „.de“ a Taliansko s „.it“. Susedná ČR skončila s doménou „.cz" na 11. mieste.

„Na krádež osobných údajov používajú kyberzločinci malvér a rôzne falošné aplikácie, ktoré je ťažké odlíšiť od skutočných, takže sa stávajú pascou pre používateľov. Hackeri zneužívajú nástroje umelej inteligencie na zacielenie na spotrebiteľov, veľmi časté sú podvodné e-maily formulované dôveryhodným jazykom,“ upozornila výkonná riaditeľka CRIF Personal Solutions & Cybersecurity services Beatrice Rubini. Mnohí internetoví používatelia sú podľa nej neopatrní, napríklad opakovane používajú rovnaké heslo pre rôzne účty a služby, a ukladajú svoje prihlasovacie údaje priamo do prehliadača, čím sa zvyšuje ich zraniteľnosť

Pokiaľ ide o celosvetovo najčastejšie zneužívané heslá, podľa štúdie sú nimi „123456", „123456789" a „12345". V prípade Slovenska sú to okrem číselných kombinácii aj krstné mená „martin", „monika" a „dominika", ale aj výrazy ako „onedirection", „wattpad", „mamina" a „password".

V prípade zneužívania údajov z kreditných kariet v tejto oblasti dominujú Spojené štáty, Francúzsko, Mexiko, Brazília a Rusko. Slovensko je na 83. mieste.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite