Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štrajkový výbor zamestnancov STVR sa listom obrátil na prezidenta — čo to znamená podľa Eugena Kordu

.sita .eugen Korda .slovensko

Poukázal aj na to, že o implementáciu novej legislatívy o STVR sa zaujíma aj Európska komisia, ktorá sleduje najmä jej súlad s Európskym zákonom o slobode médií.

Štrajkový výbor zamestnancov STVR sa listom obrátil na prezidenta — čo to znamená podľa Eugena Kordu SITA/Milan Illík

štrajkový výbor iniciatívy zamestnancov a spolupracovníkov Slovenskej televízie a rozhlasu (ďalej len Štrajkový výbor STVR) sa listom obrátil na prezidenta Petra Pellegriniho. Zamestnanci verejnoprávneho telerozhlasu tvrdia, že ich obavy o slobodu a nezávislosť tvorby, ktoré vyslovili v súvislosti so zákonom o STVR, sa začínajú napĺňať. Štrajkový výbor v liste poukázal na to, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) vymenovala do Rady STVR aj generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva kultúry Lukáša Machalu. Ten bol pritom jedným z tvorcov novej legislatívy o verejnoprávnom telerozhlase. „ Zákon si teda pripravil aj sám pre seba,“ tvrdí výbor. Štrajkový výbor zdôraznil, že Rada STVR získala vďaka novej legislatíve silné kompetencie, zároveň tvrdia, že Machalovým vymenovaním bola politická moc personálne prepojená s verejnoprávnym médiom.

„Menovanie prvých členov rady ministerstvom kultúry je spojené aj s vážnym podozrením z konfliktu záujmov a nepotizmu,“ tvrdí ďalej Štrajkový výbor. Poukázal na to, že podľa dostupných informácií boli medzi členmi výberovej komisie, ktorú Šimkovičova zriadila, a na ktorej odporúčanie do Rady STVR Machalu vymenovala, aj osoby, ktoré spolu s Machalom pracujú na ministerstve, prípadne sa s ním aj poznajú z minulého pôsobenia v rôznych organizáciách. Štrajkový výbor tiež poukázal, že o implementáciu novej legislatívy o STVR sa zaujíma aj Európska komisia, ktorá sleduje najmä jej súlad s Európskym zákonom o slobode médií.

„Štrajkový výbor iniciatívy zamestnancov a spolupracovníkov Slovenskej televízie a rozhlasu vyzval ministerstvom kultúry menovaných členov Rady STVR, aby sa za týchto okolností vzdali svojich funkcií a žiada kompetentných, aby zabezpečili nový, transparentný výber členov tohto dozorného orgánu verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Zároveň vyzýva poslancov NR SR, aby vzhľadom na uvedené vážne pochybnosti odložili voľbu ďalších členov Rady STVR až do vyriešenia situácie,“ uviedol ďalej štrajkový výbor. Sú pripravení stretnúť sa s prezidentom a dúfajú, že tentokrát ich list neostane bez odozvy. Veria tiež, že Pellegriniho silný mandát mu dáva privilégium aj záväzok prispieť váhou jeho úradu k ochrane demokracie, ku ktorej neodmysliteľne patria kvalitné verejnoprávne médiá.

Pod listom je podpísaný Štrajkový výbor v zastúpení Tomáša Bartoněka, Martina Bednárika, Marty Jančkárovej, Martiny Kubániovej, Rozálie Vlaskovej, Ivana Bradu, Sone Gyarfašovej a Michala Várošíka.

.vysvetlenie Eugena Kordu:

Štrajkový výbor zamestnancov STVR sa stále pokúša, ak nie zvrátiť, tak aspoň spomaliť úplné ovládnutie tejto inštitúcie ľuďmi, pre ktorých je sloboda vyjadrovania, šírenia objektívnych informácií doslova červeným súknom. 

Je to hodné pochvaly a rešpektu. Problém je v tom, že míňajú energiu vypisovaním listov človeku (prezidentovi SR), ktorému na nejakej nezávislosti rozhlasu a televízie a objektívnom informovaní vôbec nezáleží. Peter Pellegrini bude aj naďalej šíriť svoje sladké a ružové rečičky bez toho, aby podnikol čokoľvek na záchranu STVR. 

Výsledkom otvorených listov bude nakoniec to, že za významného mlčania hlavy štátu budú umlčaní všetci zamestnaci STVR. Každopádne je fajn, že sa ešte stále nájdu ľudia, ktorí nestratili chuť a odvahu bojovať.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite