Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koaličný zákon o mimovládkach je podľa progresívcov horší ako ten v Maďarsku

.sita .slovensko

Slovensku podľa progresívcov hrozí začatie konania zo strany Európskej komisie a tiež pokuta.

Koaličný zákon o mimovládkach je podľa progresívcov horší ako ten v Maďarsku SITA/Tomáš Susko

zákon o mimovládnych organizáciách, ktorý vládna koalícia ešte v júni posunula do druhého čítania je ešte horší ako ten z dielne maďarského premiéra Viktora Orbána. Upozornilo na to opozičné Progresívne Slovensko s tým, že maďarský zákon už Súdny dvor EÚ označil za nesúladný s európskou legislatívou. Slovensku tak podľa progresívcov hrozí začatie konania zo strany Európskej komisie a tiež pokuta.

„Koalíciu sme v rozprave viackrát upozornili, že zákon z dielne SNS je v rozpore s právom Európskej únie,“ uviedla podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti Beáta Jurík. Doplnila, že po prijatí novelizácie trestných kódexov, snahách o politizáciu súdnictva a zastrašovaní novinárskej obce aj občianskej spoločnosti je zákon o mimovládkach ďalší krok smerom k autoritativnemu vládnutiu.

Podľa poslankyne Lucie Plavákovej je cieľom zákona rozdeliť občiansky sektor na „dobrý“ a „zlý“. „SNS už navyše avizovala ďalšie sprísnenie v podobe trestnoprávneho postihu mimovládok, ktoré sa podľa nej politicky angažujú,“ zdôraznila Plaváková. Dodala, že neziskové organizácie dnes v mnohom suplujú štát a napriek tomu sa im koalícia namiesto podpory vyhráža a chce ich zlikvidovať.

Európska únia dnes oznámila, že podáva žalobu na maďarskú vládu pre zákon o ochrane národnej suverenity. Na základe tohto zákona, ktorý nadobudol účinnosť vlani v decembri, Maďarsko vytvorilo úrad na ochranu štátnej suverenity s právomocou zhromažďovať informácie o akýchkoľvek skupinách alebo jednotlivcoch, ktoré využívajú zahraničné financovanie a ovplyvňujú verejnú diskusiu. Tomuto úradu môžu pri vyšetrovaní pomáhať maďarské tajné služby.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite