Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štúdium vodného hospodárstva je plné zážitkov

.tlačová správa .slovensko

Azda najlepším a v našich končinách najväčším príkladom dobrej vodohospodárskej praxe je Vodné dielo Gabčíkovo, ktoré spolu s Vodným dielom Žilina patrí do správy štátneho podniku Vodohospodárska výstavba. A to hovoríme len o zlomku z viac ako tristo vodných stavieb, ktoré na Slovensku máme.

Štúdium vodného hospodárstva je plné zážitkov Vodohospodárska výstavba, š.p.

aký je prínos vodnej stavby, jej využitie, ako funguje a aké profesie sú potrebné pri prevádzke sa dozvedia študenti, ktorí sa počas najbližších týždňov zúčastnia zážitkových exkurzií v Gabčíkove v rámci spoločného projektu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), Vodohospodárskej výstavby, š. p., občianskeho združenia Vodohospodári  a Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj.

Vodohospodárska výstavba, š.p.

Pilotný projekt, zameraný práve na techniku,  hospodárenie s vodou a energetiku má za cieľ inšpirovať mladých ľudí pri rozhodovaní o ich štúdiu a následnej kariére. K tomu má dopomôcť plavba loďou cez plavebné komory Vodného diela Gabčíkovo, exkurzia do útrob vodnej stavby, vrátane vodnej elektrárne, a multimediálneho Infocentra. Odborníci, vodohospodári, zodpovedia na otázky ako fungujú turbíny na výrobu čistej elektrickej energie či ako možno zabrániť povodniam.

Vodohospodárska výstavba, š.p.

Aj generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Peter Molda si uvedomuje podceňovanie dôležitosti vodného hospodárstva, ktoré sa nemusí javiť ako trendové, čím upadá aj záujem o štúdium na stredných odborných školách a univerzitách s týmto zameraním. Je preto nesmierne dôležité spojiť sily celej vodohospodárskej obce, vyzdvihovať  všade, kde je to možné,  nepopierateľnú potrebu a nenahraditeľnosť vodohospodárskych profesií skôr, kým nie je neskoro. Nielen neskoro pre vodohospodárov,  ale pre celú spoločnosť, ktorá je závislá na vode ako takej. Závislá na dodávkach pitnej vody, ale aj dodávke elektrickej energie transformovanej z vody, ochrane obydlí pred veľkou vodou a v neposlednom rade vody ako zdroja sociálneho a spoločenského vyžitia. Stále platí, že voda je život!

Vodohospodárska výstavba, š.p.

„Posledné veľké vodné stavby boli postavené v minulom tisícročí, čo je spôsobené  aj nesprávnym vnímaním vodného hospodárstva, ktoré v minulých rokoch ostalo na chvoste záujmu a tak klesol aj záujem uplatniť sa v tomto odvetví. Kým pred 50-timi rokmi končilo na fakulte v priemere 120 vodohospodárov, neskôr deväťdesiat, päťdesiat, či tridsať, posledné roky môžeme absolventov  narátať sotva na jednej ruke a situácia sa z roka na rok zhoršuje,“ takto smutne to skonštatoval Peter Molda.

Vodohospodárska výstavba, š.p.

Vodohospodárska výstavba, š.p.

Na prevádzku a rozvoj vodnej infraštruktúry sú potrebné ďalšie a nové  generácie odborníkov, a aj od projektu Zážitkové vzdelávanie si Vodohospodárska výstavba sľubuje zvýšenie atraktivity pracovať  vo vodnom hospodárstve. V odvetví, ktoré má aj v rýchlo meniacom sa svete určite budúcnosť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite