Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odborový zväz KOVO nesúhlasí s prijatým konsolidačným balíčkom

.sita .slovensko

Podľa zväzu na tieto opatrenia najviac doplatí stredná príjmová trieda, a to podľa ich odhadov zvýšením ročných výdavkov o cca 2 %, čo je zhruba 270 eur.

Odborový zväz KOVO nesúhlasí s prijatým konsolidačným balíčkom SITA/Bokor Tomáš

vedenie Odborového zväzu KOVO nesúhlasí so schváleným balíčkom konsolidačných opatrení, ktorý minulý týždeň odsúhlasili poslanci Národnej rady SR. Podľa kovákov sú tieto opatrenia nevyvážené, s výrazne negatívnymi dopadmi najmä na pracujúcich, rodiny s deťmi, samoživiteľov i seniorov.

Predsedníctvo Rady OZ KOVO si uvedomuje zodpovednosť vlády a nevyhnutnosť konsolidácie verejných financií, apeluje však na fakt, že prijatie týchto opatrení sa dialo bez odbornej i verejnej diskusie, v skrátenom legislatívnom konaní a bez akceptovania zásadných pripomienok sociálnych partnerov. Rovnako poukazuje na skutočnosť, že tieto opatrenia z 80 % pokrývajú len príjmovú stránku štátu, ale v zjavnom nepomere s jeho výdavkami a zefektívnením jeho výkonu. Rovnako tu absentuje výraznejšie zdanenie bohatých.

Naopak, podľa prepočtov viacerých analytikov – vrátane ekonómov z KOZ SR - na tieto opatrenia najviac doplatí stredná príjmová trieda, a to podľa ich odhadov zvýšením ročných výdavkov o cca 2 %, čo je zhruba 270 eur. Ďalší analytici toto číslo zvyšujú oveľa výraznejšie, a to až na 1 000 eur ročne. Nehovoriac o tom, že tieto opatrenia sú priamo prepojené aj s ďalšími úspornými mechanizmami, ktoré sa premietnu do zvýšených cien energií, tovarov a služieb, transakčných poplatkov, ale aj do nižšej kúpyschopnosti obyvateľstva a stagnácie ekonomického rastu krajiny.

„Odsúhlasenú konsolidáciu považujeme z tohto pohľadu za nevyváženú a nespravodlivú, s negatívnym dopadom najmä na zamestnancov, ktorí ju z veľkej časti aj zaplatia - či už cez vyššiu DPH a tým zvýšený rast cien tovarov a služieb, až po zníženie daňového bonusu. Zamestnanci budú musieť sanovať aj výdavky samospráv, očakávané v dôsledku výpadku ich príjmov v pripravovanom rozpočte. A rovnako to budú zamestnanci, ktorí budú v kolektívnom vyjednávaní s ťažkosťami bojovať o akýkoľvek nárast miezd či zabezpečenie pracovných benefitov, keďže zamestnávatelia budú zvýšené náklady premietať skôr do vyšších cien svojich tovarov a služieb, ako do ich mzdového zabezpečenia,“ vyhlásili odborári.

Predsedníctvo Rady OZ KOVO preto vyzýva prezidenta SR, aby nepodpísal schválený konsolidačný balíček, ktorý postihne najmä pracujúcich a prehĺbi sociálne i regionálne rozdiely na Slovensku. Kováci zároveň nevylučujú, že sled takto prijímaných reštrikčných ekonomických opatrení môže v závere vyústiť aj do ohrozenia sociálneho zmieru.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite