Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezident podpíše konsolidačný balík

.tasr .slovensko

Prezident Peter Pellegrini podpíše v piatok konsolidačný balík, keďže bola splnená podmienka na kompromisné riešenie pre zdravotníkov.

Prezident podpíše konsolidačný balík SITA/AP Photo/Ted Shaffrey

oznámil to počas vyhlásenia v Prezidentskom paláci spolu s ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom (Hlas-SD). Hlava štátu priblížila, že ministrovi sa podarilo vyrokovať dodatočný balík vo výške viac ako 100 miliónov eur na lepšie zvýšenie platov v slovenskom zdravotníctve.

„Predloženie návrhu kompromisu v otázke platov zdravotníkov zo strany vlády bolo aj mojou podmienkou, aby som podpísal konsolidačný zákon. Táto podmienka dnes pre mňa bola splnená, a preto som sa rozhodol, že o malú chvíľku po tomto stretnutí konsolidačný balíček, teda zákon z dielne vlády, podpíšem,“ vyhlásil prezident.

Balík sa podľa neho podarilo vyrokovať po intenzívnych rokovaniach s ministerstvom financií a po politických rozhovoroch v celej vládnej koalícii.

Návrh kompromisu vracia podľa Pellegriniho rast platov sestier a záchranárov do času pred schválením konsolidačného zákona. „V prípade sestier a záchranárov by prijatím tohto kompromisu skončil akýkoľvek dôvod na znepokojenie slovenského pacienta ich odchodmi,“ dodal.

„Osobne neverím, že by rozdiel medzi odborármi požadovanou a vládou ponúkanou sumou v raste platov lekárov mohol byť dôvodom na to, aby lekári ďalej prípadnými nátlakovými akciami znepokojovali slovenských pacientov a brali si ich ďalej za svojich rukojemníkov,“ zdôraznil prezident.

Pellegrini pripomenul, že v časoch náročnej konsolidácie nemajú záruku rastu platov mnohé iné profesie na Slovensku, "ktoré zarábajú podstatne menej ako dnes v priemere zarábajú slovenskí lekári".

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite