Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prokuratúra zastavila stíhanie týkajúce sa českej novinárky zaoberajúcej sa sektami

.sita .slovensko

Ako informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Zuzana Drobová, skutok, pre ktorý bolo začaté trestné stíhanie, totiž nie je trestným činom a nie je dôvod ani na postúpenie veci.

Prokuratúra zastavila stíhanie týkajúce sa českej novinárky zaoberajúcej sa sektami pixabay.com

prokurátor oddelenia závažnej kriminality Generálnej prokuratúry SR po preskúmaní spisového materiálu zastavil trestné stíhanie vo veci zločinu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, v ktorej bola podozrivá česká novinárka, ktorá sa zaoberala pôsobením sekty AllatRa a Tvorivá spoločnosť. 

„Prokurátor oddelenia závažnej kriminality GP SR v predmetnej veci koná na základe rozhodnutia generálneho prokurátora o určení výnimky z príslušnosti podľa zákona o prokuratúre. Prokurátori Krajskej prokuratúry Žilina nie sú od momentu vydania výnimky v danej trestnej veci príslušní konať," uviedla Drobová. Ako ďalej zdôraznila, predmetná trestná vec je jedným z príkladov dokumentujúcich opodstatnenosť vzniku a existencie organizačnej zložky GP SR, a to oddelenia závažnej kriminality, ktorú zriadil svojím interným aktom generálny prokurátor s účinnosťou od 20. marca tohto roku.

Drobová dodala, že generálna prokuratúra bude aj naďalej bezvýhradne napĺňať svoje zákonné poslanie nielen ako orgánu riadiaceho, metodického a kontrolného vo vzťahu k podriadeným prokuratúram, ale i orgánu garantujúceho ochranu práv a zákonom chránených záujmov fyzických osôb, právnických osôb a štátu.

Trestné stíhanie sa týkalo českej reportérky Kristiny Cirokovej z portálu Seznam Správy. Tá konkrétne upozornila, že sa na Slovensku skrýva vodca sekty AllatRa, ktorého na Ukrajine vinia z niekoľkých zločinov. Niektoré úkony v konaní vykonávala prokurátorka Krajskej prokuratúry Žilina Lucia Pavlaninová, ktorá je spájaná so sektou. V tejto súvislosti už čelí disciplinárnemu návrhu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite