Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Karvašová z PS: Ficova tlačovka po samite EÚ nereflektuje realitu, ani slovenské záujmy, ani európsky kontext

.ľubica Karvašová .slovensko

Status Ľubice Karvašovej zo sociálnej siete LinkedIn prinášame v plnom znení.

Karvašová z PS: Ficova tlačovka po samite EÚ nereflektuje realitu, ani slovenské záujmy, ani európsky kontext sita/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

európska bezpečnosť

Situácia u nášho východného suseda má zásadný dopad na bezpečnosť Európy, teda aj našu. Popri migrácii je to rovnako dôležitá téma pre občanov EÚ. Čo pre ňu robí slovenský premiér? Označenie víťazného plánu ako čisto vojenského je zo strany Roberta Fica skreslenie a zavádzanie. V skutočnosti ide o komplexný bezpečnostný plán, ktorý sa zameriava na povojnové usporiadanie a poskytuje bezpečnostné záruky pre Ukrajinu. Prezident Zelensky navrhuje Ukrajine členstvo v NATO, posilnenie obrany a zabránenie vzniku „nárazníkových zón.“ 

Premiér Robert Fico však tvrdí, že Ukrajina by mala zostať neutrálnou krajinou, s „bezpečnostnými zárukami.“ Ukrajina už v minulosti mala bezpečnostné záruky – Budapeštianske memorandum z roku 1994, kde sa výmenou za vzdanie sa jadrových zbraní Rusko zaviazalo garantovať jej suverenitu. Rusko tieto záruky hrubo porušilo v rokoch 2014 a 2022. Členstvo Ukrajiny v NATO by malo byť aj slovenským záujmom. Slovensko je členom NATO práve preto, že rozumieme, akú silu má kolektívna obrana. Tiež nám mohli vtedy odkázať to isté, že máme byť neutrálnou krajinou so zárukami, inak povedané nárazníkom medzi Ruskom a západnou Európou s neustálou nestabilitou. 

migrácia

Pri migrácii Robert Fico ukázal, ako sa to presne nemá robiť. Spolu s Viktorom Orbánom a Alexandrom Vučićom chce riešiť nelegálnu migráciu na balkánskej trase, o ktorej sám priznal, že klesla o 75 %. Premiér Fico sa bil do pŕs, ako bude ochraňovať Schengenský priestor, no práve premiér Orbán udeľuje víza Rusom a Bielorusom, čím ohrozuje bezpečnosť EÚ.

Skutočným riešením nelegálnej migrácie je posilnenie ochrany vonkajšej hranice, implementácia existujúcich pravidiel, posilnenie Frontexu či uzatváranie dohôd s tranzitnými krajinami a podporou krajín pôvodu. 

konkurencieschopnosť

Je škoda, že premiér nehovoril viac o konkurencieschopnosti EÚ, ktorá je dnes jednou z kľúčových tém. Akoby to nebola téma. V Európskom parlamente máme debaty o automobilovom a oceliarskom priemysle. Oba pritom zásadné pre slovenskú ekonomiku. S akým návrhom podpory prišiel na samit premiér? Aby Európa zostala konkurencieschopná, musíme investovať do transformácie, technológií a vytvárať férové obchodné prostredie. Inak hrozí, že nás Čína a USA predbehnú. 

ľubica Karvašová Vyštudovala medzinárodné vzťahy a hospodársku diplomaciu na Ekonomickej univerzite v Bratislave. V rokoch 2011 – 2015 pôsobila na Ministerstve zahraničných vecí, následne sa stala členkou Stáleho zastúpenia Slovenska pri EÚ. Počas vlád Igora Matoviča, Eduarda Hegera a Ľudovíta Ódora bola diplomatickou poradkyňou predsedu vlády pre záležitosti EÚ. V júnových voľbách do Európskeho parlamentu kandidovala za PS a stala sa podpredsedníčku Výboru EP pre regionálny rozvoj (REGI). 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite