Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pre kauzu AllatRa chce Žilinka odvolať námestníka žilinskej krajskej prokuratúry

.sita .slovensko

Generálny prokurátor Maroš Žilinka chce odvolať Martina Kováča z funkcie námestníka krajského prokurátora v Žiline pre kauzu spojenú so sektou AllatRa/Tvorivá spoločnosť.

Pre kauzu AllatRa chce Žilinka odvolať námestníka žilinskej krajskej prokuratúry SITA/Branislav Bibel

ako informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Zuzana Drobová, Žilinka už predtým vyzval dotyčného na okamžité vyvodenie osobnej personálnej zodpovednosti pre objektívne poškodenie reputácie prokuratúry v súvislosti s konaním v medializovanej trestnej veci, ten to však odmietol. Z tohto dôvodu generálny prokurátor požiada Radu prokurátorov SR o predchádzajúce vyjadrenie k odvolaniu menovaného, ktoré je nevyhnutým predpokladom na rozhodnutie o odvolaní prokurátora z vedúcej funkcie. Kováč totiž v predmetnej trestnej veci predvolal na výsluch novinárku Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK) Karolínu Kiripolskú.

„Generálny prokurátor považuje odvolanie M. K. z funkcie vedúceho prokurátora za nevyhnutné pre zachovanie dôveryhodnosti a dobrej povesti prokuratúry,“ zdôraznila Drobová.

Prokurátor oddelenia závažnej kriminality Generálnej prokuratúry SR po preskúmaní spisového materiálu zastavil trestné stíhanie vo veci zločinu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, v ktorej bola podozrivá česká novinárka, ktorá sa zaoberala pôsobením sekty AllatRa a Tvorivá spoločnosť. Skutok, pre ktorý bolo začaté trestné stíhanie, totiž nie je trestným činom. Trestné stíhanie sa týkalo českej reportérky Kristiny Cirokovej z portálu Seznam Správy. Tá konkrétne upozornila, že sa na Slovensku skrýva vodca sekty AllatRa, ktorého na Ukrajine vinia z niekoľkých zločinov. Niektoré úkony v konaní vykonávala prokurátorka Krajskej prokuratúry Žilina Lucia Pavlaninová, ktorá je spájaná so sektou. V tejto súvislosti už čelí disciplinárnemu návrhu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite