Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ministerstvo vnútra uzavrelo zmier s Babišom v spore o ochranu osobnosti — čo to znamená podľa Juraja Petroviča

.tasr .juraj Petrovič .slovensko

Uznalo, že Andrej Babiš bol neoprávnene evidovaný ako agent ŠtB pod krycím menom „Bureš“ a že vedome s ŠtB nespolupracoval.

Ministerstvo vnútra uzavrelo zmier s Babišom v spore o ochranu osobnosti — čo to znamená podľa Juraja Petroviča SITA/AP Photo/Marko Drobnjakovic

ministerstvo vnútra (MV) SR uzavrelo zmier so žalobcom Andrejom Babišom v spore o ochranu osobnosti týkajúcom sa neoprávnenej evidencie vo zväzkoch bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). 

„Babiš sa zaviazal, že voči štátu neuplatní žiadne nároky na náhradu škody ani na nemajetkovú ujmu v súvislosti s touto evidenciou a tiež, že zoberie späť sťažnosti podané na Európskom súde pre ľudské práva a nebude si uplatňovať nároky na spravodlivé zadosťučinenie v peniazoch,“ uviedlo MV. Zdôraznilo, že súdny zmier bol schválený príslušným súdom a je teda v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky.

Rezort vysvetlil, že k uzavretiu zmieru pristúpilo po dôkladnom zhodnotení právnej situácie a ekonomických rizík spojených s pokračovaním súdneho sporu. „Dali sme si vypracovať dve nezávislé externé právne analýzy, ktoré potvrdili, že existuje vysoké riziko prehry v predmetnom súdnom konaní,“ uviedlo MV. Dodalo, že prípadná prehra na súde by znamenala riziko vysokých finančných strát pre štát v súvislosti s odškodnením.

Argumentom pre zvolený postup boli pre ministerstvo aj verdikty v skutkovo a obsahovo totožnom súdnom spore medzi Andrejom Babišom a Ústavom pamäti národa (ÚPN). „Vo všetkých stupňoch súdneho konania vrátane Najvyššieho súdu bol Babiš ako žalobca úspešný, čo výrazne oslabilo našu pozíciu v tomto novom spore. ÚPN uspel len na Ústavnom súde pre to, že Andrej Babiš mal podať žalobu voči ministerstvu vnútra a nie voči ÚPN,“ uviedlo ministerstvo. Tvrdí, že s prihliadnutím na doterajší skutkový stav v pôvodnom súdnom konaní voči ÚPN a predpoklade totožného hodnotenia príslušným súdom sa ministerstvo nachádzalo v dôkaznej núdzi.

.vysvetlenie Juraja Pertoviča:

Mentálni komunisti potvrdili skutočnému komunistovi a zrejme aj agentovi ŠtB, že nebol agent ŠtB. Trochu to pripomína prípad, kedy sa štát po vražde Ernesta Valka zrazu urýchlene mimosúdne dohodol v spore Tiposu s firmou Sportka podnikateľa Radovana Vítka, pričom ešte chvíľu predtým to vyzeralo, že Ernest Valko spor v mene Tiposu vyhrá. 

Teraz, po tom, čo Ústavný súd povedal, že Babiš nemal žalovať UPN ale slovenské ministerstvo vnútra, slovenský minister vnútra, verný birmovanému komunistovi Robertovi Ficovi viac ako svojmu čestnému predsedovi Pellegrinimu, pustil do gatí a vydal Andrejovi Babišovi glejt o tom, že agentom nebol. 

Argument právnymi expertízami neznámych expertov je smiešny, rovnako ako údajná hrozba vysokej finančnej náhrady pre Babiša v prípade, že by nakoniec uspel. Andrej Babiš otvorene podporil pred voľbami Roberta Fica a neskôr aj Petra Pellegriniho. V partii, ktorú by sme mohli nazvať aj Bratrstvo kočičí pracky, sa očividne splácajú dlhy. Aj za cenu znásilňovania pravdy a minulosti. Komunistom budúcnosť nikdy nevadila, ani ich nikdy skutočne nezaujímala. To, čo im nedáva spať, je minulosť. Preto ju musia neustále prepisovať.

Český expremiér Babiš bol vo zväzkoch ŠtB vedený ako agent pod krycím menom Bureš, sám však spoluprácu s ŠtB popiera a trvá na tom, že je vo zväzkoch vedený neoprávnene. V spore o ochranu osobnosti podal žalobu na ÚPN v roku 2012. ÚPN trval na tom, že Babiš bol v zväzkoch ŠtB evidovaný oprávnene.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite