Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kaliňák chce posielať na Ukrajinu viac munície než jeho predchodca Naď, vyhlásil Valášek

.sita .slovensko

Uviedol to v diskusnej relácii STVR O 5 minút 12, kde sa stretol s Robertom Kaliňákom.

Kaliňák chce posielať na Ukrajinu viac munície než jeho predchodca Naď, vyhlásil Valášek SITA/Diana Černáková

minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) chce posielať na Ukrajinu viac munície než jeho predchodca Jaroslav Naď (Demokrati). Uviedol to poslanec Tomáš Valášek (PS) v diskusnej relácii STVR O 5 minút 12. Povedal to pri hodnotení toho, čo sa súčasnej vláde za uplynulý rok podarilo. Kaliňáka pochválil za to, že hoci kritizoval vojenskú pomoc Ukrajine, tak v nej pokračuje ešte viac, než jeho prechodcovia.

Minister Kaliňák v relácii však oponoval, že svoj záväzok nepomáhať Ukrajine vojensky dodržiava, pretože podpora domáceho zbrojárskeho priemyslu je iná vec. Ten je podľa Kaliňáka potrebné podporovať. Ako uviedol, nie je možné ovplyvniť, že munícia zo Slovenska skončí na Ukrajine, ako napríklad v prípade spoločnosti ZVS. Tá podľa slov ministra nemá žiadneho ukrajinského zákazníka. Získala však napríklad poľského zákazníka za 1,5 miliardy eur, no to, či skončí munícia nakoniec na Ukrajine, to rezort obrany neovplyvní.

Podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) tiež uviedol, že vláda sa doposiaľ nevie efektívne vysporiadať s režimom v rokoch 2020 a 2023. Minister Kaliňák tak reagoval na to, čo sa súčasnej vláde za rok nepodarilo. Ako problém vidí, že aj napriek tomu, že na tom pracujú, nedokážu sa zatiaľ efektívne vysporiadať s tým, čo tu zanechala bývalá vláda. „Zlyháva to predovšetkým v otázke vyvodenia zodpovednosti za vedenie pandémie covid-19. Je to tiež otázka rozdania štátneho majetku nad rámec všetkých ostatných krajín v rozpore s obranyschopnosťou SR. Ďalej je to otázka finančného rozvratu a zadĺženia krajiny o viac ako 20 miliárd eur, ktoré dnes musíme riešiť prísnou konsolidáciou," vymenoval minister.

Poslanec Progresívneho Slovenska Tomáš Valášek v relácii reagoval, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) tu nie je len posledný rok, preto nie je na mieste, aby problémy, s ktorými sa potýkajú, zvádzali na predchádzajúce vlády. „Nie opozícia, na ktorú sa vyhovárajú, ale Smer-SD tu vládne už vyše 14 rokov s prerušeniami. Nech ľudia posúdia sami, či sa majú lepšie. Či máme lacnejšie potraviny, ako boli pred voľbami, či je na Slovensku pokojnejšie ako pred rokom. Nech sa na to pozriete, ako sa na to pozriete, odpoveď je nie," uviedol. Podľa slov poslanca na rovinu treba povedať, že súčasná vláda zlyháva a nemá ani ambíciu situáciu zlepšiť.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite