Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

František Mikloško prijal výzvu kandidovať na prezidenta

.redakcia .slovensko

Prečítajte si vyhlásenie osobností z verejného života, ktorí vyzvali Františka Mikloška na kandidatúru v prezidentských voľbách.

voľby v roku 2019 rozhodnú o tom, akého prezidenta si Slovensko zvolí na nasledujúce päťročné obdobie. Neexistuje nijaká záruka, že dobrý prezident vznikne ako výsledok náhod, ako si to myslia ambiciózni jednotlivci. Hrajú vabank a prezidentské voľby 2019 sa začínajú okrem niekoľkých výnimiek meniť na ich ctižiadostivú hru a na predohru kampane politických strán do parlamentných volieb.

Sme presvedčení, že novým prezidentom Slovenskej republiky sa má stať v roku 2019 osobnosť s celoživotnou skúsenosťou a s príbehom, s ktorým môže predstúpiť pred verejnosť. Takým prezidentom bude František Mikloško. 

František Mikloško ako človek hlbokej viery nikdy nepodľahol zvodom komunistického režimu. Ako kresťanský disident bol jedným z kľúčových organizátorov Sviečkovej manifestácie v marci 1988, kde bola prvý raz verejne sformulovaná požiadavka na dodržiavanie religióznych a občianskych práv. V novembri 1989 sa stal jedným z kľúčových predstaviteľov Verejnosti proti násiliu. Ako predseda prvej slobodne zvolenej Slovenskej národnej rady bránil základy novej demokratickej spoločnosti a stal sa jedným z najvýznamnejších ponovembrových politikov. 

„František Mikloško si so sebou nesie silný životný príbeh, hlbokú ľudskú a politickú skúsenosť.“

Ako politik KDH sa významnou mierou zúčastnil na zápase s mečiarizmom, ktorý sa skončil vo voľbách po roku 1998 vstupom Slovenskej republiky do Európskej únie a NATO. Spolu s ďalšími sa svojou dôslednosťou zaslúžil aj o to, že neboli premlčané Mečiarove amnestie. Na tom všetkom má František Mikloško nespochybniteľnú zásluhu svojou osobnostnou zakotvenosťou v západnej, kresťansko-judaistickej tradícii a toto smerovanie si uchoval aj v rokoch Ficovho režimu.  

František Mikloško veľmi rýchlo rozoznal, že ponovembrové Slovensko ohrozuje od začiatku lož ako pracovný nástroj, a v súčasnosti rozklad štátu a jeho inštitúcií, rakovinový nádor korupcie, nenávistná povaha fašizmu, neschopnosť elementárnej slušnosti a empatie voči najslabším a bezbranným. V tom spočíva jeho základný zmysel pre spravodlivosť.  Bude prezidentom, ktorý spája. Jeho skúsenosť je zárukou, že bude vedieť odolávať vnútorným aj vonkajším tlakom. 

František Mikloško si so sebou nesie silný životný príbeh, hlbokú ľudskú a politickú skúsenosť. Jeho celoživotné smerovanie je zároveň záväzkom a povinnosťou voči ľuďom, aby vstúpil ako kandidát na funkciu prezidenta Slovenskej republiky do zápasu o slušné a spravodlivé Slovensko, v ktorom budú ľudia radi žiť.  

Bratislava, 6. júna 2018

Juraj Mojžiš, esejista; Vladimír Palko, matematik; Peter Zajac, vedec; Dagmar Babčanová, diplomatka; Rudolf Bauer, odborník na verejnú správu; René Bílik, vedec; Veronika Bruncková, študentka, občianska aktivistka; Štefan Bučko, herec; Lev Bukovský, matematik; Miroslav Cipár, výtvarník; Eva Cisárová-Mináriková, textilná výtvarníčka; Rudolf Dobiáš, spisovateľ; Pavol Hric, kresťanský aktivista; Egon Gál, filozof; Fedor Gál, sociológ; Eugen Gindl, publicista; Eva Güttlerová, podnikateľka; Štefan Hríb, novinár; Tomáš Janovic, aforista; Michael Jurkovič, kreatívec; Eugen Korda, novinár; Václav Macek, historik filmu a fotografie; Pavel Malovič, lekár; Marian Meško, výtvarník; Igor Minárik, výtvarník; Martin Mojžiš, fyzik a publicista; Marián Mudroch, výtvarník; Gabriela Némethová, vydavateľka; František Neupauer, výskumník; Vladimír Palko ml., historik; Gabriela Rakúsová, literárna kritička;  Stanislav Rakús, spisovateľ a vedec; Jozef Sádovský, manažér sociálneho zariadenia a kresťanský aktivista; Juraj Šeliga, právnik, občiansky aktivista; Ján Štrasser, básnik a publicista; Alta Vášová, spisovateľka; Jana Vinterová, jazyková redaktorka; Rudolf Zajac, lekár; Zuzana Krónerová, herečka.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite