Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bratislava bude mať vlastné stádo oviec, využije ho ako prírodnú kosačku

.redakcia .slovensko

Mesto plánuje vytvoriť systém pravidelného spásania lúčnych spoločenstiev hospodárskymi zvieratami, aby tak chránené územia nezarastali náletovými drevinami a nerozširovali sa tu invázne rastliny.

Bratislava bude mať vlastné stádo oviec, využije ho ako prírodnú kosačku ilustračná fotografia/pixabay.com

ako prvé miesto si magistrát vytypoval časť lúčnej plochy Kráľovej hory nad sídliskom Dlhé Diely. „Vyznačili sme to drevenými kolmi. Práve na tomto mieste umiestnime už čoskoro prvé mestské stádo oviec,“ uviedlo mesto na sociálnej sieti.

Kráľova hora je v blízkosti sídliska Dlhé Diely a v susedstve národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla. „V chránených územiach, ktoré sú vo vlastníctve hlavného mesta, je nutné každoročne vykonávať pravidelnú a finančne náročnú údržbu. Táto sa v minulosti zanedbávala,“ tvrdí mesto. 

Výsledkom podľa bratislavskej samosprávy je, že tieto lokality zarastajú náletovými drevinami, rozširujú sa tu invázne rastliny ako pajaseň žliazkatý či krídlatka japonská a zanikajú prirodzené biotopy, ktoré sa tu po stáročia vyvinuli vďaka pravidelnému spásaniu.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite