Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súdna rada bude preverovať majetkové pomery sudcov, už zriadila potrebné kontrolné komisie

.sita .slovensko

Najbližšia úloha kontrolných komisií je venovať sa majetkovým pomerom uchádzačov o funkciu sudcov a otázke, či mali alebo majú vzťahy s osobami z prostredia organizovaného zločinu.

Súdna rada bude preverovať majetkové pomery sudcov, už zriadila potrebné kontrolné komisie SITA/Alexandra Čunderlíková Predseda Súdnej rady Ján Mazák počas rozhovoru pre spravodajskú agentúru SITA. Bratislava, 7. december 2020.

majetkové pomery sudcov budú pod drobnohľadom. Súdna rada k tomu už robí potrebné kroky. Od začiatku roka má totiž novú ústavnú kompetenciu, a to konať vo veciach majetkových pomerov sudcu. Preverovanie sudcovskej spôsobilosti vrátane majetkových pomerov môže vyústiť do disciplinárneho konania. Tieto zmeny platia vďaka ústavnému zákonu v oblasti justície, ktorý presadila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Preverovať majetkové pomery sudcu a tiež prijímať stanoviská k sudcovskej spôsobilosti bude môcť súdna rada na základe vlastného konania a preverovania ňou zaobstaraných alebo od štátnych orgánov vyžiadaných podkladov a vyjadrenia dotknutej osoby. Súdna rada tak sama autonómne rozhodne, aké podklady potrebuje, aké informácie si od ktorých orgánov verejnej moci vyžiada a sama tieto informácie vyhodnotí.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite