Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Parlament schválil po 16 rokoch novú Obrannú stratégiu. EÚ a NATO sú naši kľúčoví spojenci

.tasr .slovensko

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu schválili novú Obrannú stratégiu SR. Dokument hovorí, že základným cieľom obrannej politiky SR je zachovanie jej zvrchovanosti, územnej celistvosti a nedotknuteľnosti hraníc. Za najúčinnejší spôsob obrany považuje SR kolektívnu obranu v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO).

Parlament schválil po 16 rokoch novú Obrannú stratégiu. EÚ a NATO sú naši kľúčoví spojenci SITA/Kancelária prezidentky SR rezidentka SR Zuzana Čaputová a minister obrany Jaroslav Naď.

zo 120 prítomných poslancov dokument podporilo 108 z nich, proti boli 11, zdržal sa jeden. Posledná parlamentom schválená stratégia bola z roku 2005.

"Členstvo v NATO a Európskej únii umožňuje Slovenskej republike spoločne s ostatnými spojencami a partnermi budovať spôsobilosti, ktoré by samostatne nebola schopná zabezpečiť," konštatuje sa v stratégii. Účasť na obrannom úsilí NATO a EÚ podľa dokumentu tiež zväčšuje možnosti presadzovať bezpečnostné záujmy SR vo svete a ovplyvňovať širšie bezpečnostné prostredie.

Oblasť riadenia obrany štátu sa má skvalitniť prostredníctvom včasnej a koordinovanej identifikácie a analýzy hrozieb a ich rizík, prípravy orgánov štátnej správy a orgánov územnej samosprávy na riadenie a plnenie úloh obrany štátu a prípravy obranných kapacít a plánovania ich použitia vo väzbe na plánovacie procesy NATO a EÚ.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite