Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pandémia sa premietla do návrhu rozpočtu,štát sa zadlží o ďalších 5 mld. eur

.tasr .slovensko

Rozpočet na rok 2022 sa pripravoval v podmienkach pokračujúcej pandémie. Vláda predpokladá, že deficit rozpočtu verejnej správy sa dostane na úroveň 4,9 %, čo predstavuje sumu 5,2 miliardy eur.

Pandémia sa premietla do návrhu rozpočtu,štát sa zadlží o ďalších 5 mld. eur TASR/DPA

najvyšší kontrolný úrad upozorňuje v stanovisku k návrhu budúcoročného rozpočtu poslancov Národnej rady, že od roku 2022 sa začnú uplatňovať pravidlá Paktu stability a rastu. Na základe nominálneho deficitu nad 3 % teda vstúpi Slovensko do procedúry nadmerného deficitu. Podľa Najvyššieho kontrolného úradu existuje vysoké riziko pre nesplnenie tohto cieľa. Toto riziko by mohla minimalizovať novela zákona, ktorá by okrem iného zaviedla výdavkové stropy.  

K rastu hospodárstva a oživeniu verejných financií môžu podľa Najvyššieho kontrolného úradu aktívne prispieť financie z fondov Európskej únie. Slovensko má ešte k dispozícii bezmála 7,9 miliardy eur z končiaceho programového obdobia a zároveň sumu 6,3 miliardy eur z plánu obnovy. Rok 2022 je tiež rokom, kedy budú rozbehnuté výzvy z nového programového obdobia. SR tak môže do roku 2030 využiť takmer 27 miliárd eur pre udržateľný rozvoj spoločnosti, podporu inovácií v oblasti životného prostredia, rozvoj dopravnej infraštruktúry či modernizáciu zdravotníctva a školstva.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite