Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V prípade Mečiarových amnestií je možné pokračovať v trestnom konaní, rozhodol súdny dvor EÚ

.tasr .slovensko

Bývalému riaditeľovi SIS Ivanovi Lexovi a 12 ďalším tak znova hrozí väzenie.

V prípade Mečiarových amnestií je možné pokračovať v trestnom konaní, rozhodol súdny dvor EÚ VLADIMÍR ŠIMÍČEK/PETIT PRESS/PROFIMEDIA

„zastavenie trestného stíhania amnestiou a jej zrušenie nepredstavujú prekážku vydania zatykača, keďže vnútroštátne súdne orgány ešte nerozhodli o trestnoprávnej zodpovednosti obvinených osôb“, uviedol Súdny dvor k prípadu únosu Michala Kováča ml.

Zásada „ne bis in idem“ (nikoho nemožno potrestať za ten istý skutok dvakrát) nebráni vydaniu európskeho zatykača voči osobám obžalovaným z únosu syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováča. Uviedol to vo štvrtkovom rozsudku Súdny dvor.

Vo svojom rozsudku Súdny dvor najprv uviedol, že „na spor vo veci samej sa vzťahuje právo Únie, keďže na konanie o vydaní európskeho zatykača, ktoré má vnútroštátny súd v úmysle začať, sa môže uplatniť rámcové rozhodnutie o európskom zatykači,“ a teda aj ustanovenia Charty základných práv Európskej únie týkajúce sa zásady „ne bis in idem“, ktorú toto rámcové rozhodnutie osobitne vykonáva.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite