Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skupina poslancov sa pre paragraf 363 TP obrátila na Ústavný súd

.tasr .slovensko

Skupina poslancov Národnej rady (NR) SR za SaS a OĽANO sa obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR v súvislosti s využívaním sporného paragrafu 363 Trestného poriadku (TP).

Skupina poslancov sa pre paragraf 363 TP obrátila na Ústavný súd SITA/Branislav Bibel

poslanci chcú vedieť, či spôsob, akým ustanovenie generálny prokurátor Maroš Žilinka využíva, je v súlade s Ústavou SR. V piatok o tom informoval poslanec Alojz Baránik (SaS).

„Navrhli sme ÚS, aby preskúmal spôsob, akým sa používa paragraf. Chceme sa dozvedieť, či okrem práv obvinených, na ktoré sa generálny prokurátor odvoláva, majú byť zohľadnené aj práva ostatných, ktorí majú záujem na tom, aby trestný proces prebiehal riadne a rýchlo,“ uviedol Baránik.

Pripomenul, že Slovensko je viazané aj medzinárodnými záväzkami, ktoré majú prednosť pred domácim právom. Jedným z nich je, aby sa trestné konanie realizovalo rýchlo, čomu podľa Baránika bráni časté využívanie sporného ustanovenia. „Pýtame sa, či má naozaj generálny prokurátor postavenie nad najvyššími súdnymi autoritami,“ skonštatoval Baránik.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite