Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: 3 dobré správy na záver roka

.dáta bez pátosu .slovensko

Za 30 dní sme „zleteli“​ takmer na 1/4 počtov pozitívnych celkovo za krajinu. Prinášame v „zelenom“​ grafe aj poklesy jednotlivých okresov. Všetky spadli na minimálne 50 % svojho delta maxima, väčšina je na zlomkoch svojich špičiek.

Dáta bez pátosu: 3 dobré správy na záver roka

delta krajinu opúšťa. Za posledných 7 dní máme do 20-tisíc pozitívnych testov, čo, samozrejme, nie sú všetko „chorí“ ľudia a málokto to do konca roka 2021 čakal.

V roku 2020 sme boli takto na Silvestra na presne rovnakých číslach, ale dnes máme covid za sebou za rok asi 2 – 3 milióny Slovákov v britskej a delta mutácii. Oficiálne dáta v štatistikách uvádza Slovensko presne 25 %, ale bude toho asi viac.

Je to výborná vstupenka do akejkoľvek ďalšej vlny. Reinfekcie sú určite vzácnejšie ako primárne infekcie a „odchod“ do nemocnice u prekonaných je rádovo nižší ako u primárnych infekcií.

U hospitalizovaných sme sa dostali veľmi blízko ku 2000, ešte treba počkať 3 dni na dohlásenie stavov. Rovnako ventilácie by mali byť pod 200. Tieto čísla uvidíme v utorok.

Ešte pred 14 dňami boli správy plné „záchrannej brzdy“ ministra zdravotníctva na počte 3800 hospitalizovaných. Do Troch Kráľov budeme na polovici a je to mega úspech, lebo taký pokles v podstate podľa „mainstreamu“ ani nemal nastať. S deltou sme sa mali trápiť do jari a celú zimu.

Takýto počet pacientov sme mali aj minulý rok na Silvestra a do 2 týždňov sme boli ku 3000. Teraz pôjdeme opačným smerom.

Na druhom grafe prinášame prehľad pacientov DNES a ŠPIČKU v delta vlne. Od iných dátových analytikov stále čítate o tom, že Slovensko si v nemocniciach neoddýchlo. Ale nie je JEDNO Slovensko. V mnohých okresoch si veľmi, veľmi oddýchli. Pár príkladov:

  • Poprad: maximum 81 pacientov, včera 20,
  • Lučenec: maximum 96 pacientov, včera 31,
  • Vranov: maximum 52, včera 15 pacientov,
  • Stará Ľubovňa: maximum 40, včera 13 pacientov,
  • Prešov: maximum 199, včera 78 pacientov,
  • Michalovce: maximum 102, včera 38 pacientov,
  • Bardejov: maximum 49 pacientov, včera 18.

Aj Bratislava sa blíži polovičným číslam z maxima.

U pacientov dobieha pokles 2. týždeň po poklese počtu infikovaných, a tak treba byť trpezlivý, ale trend je dobrý a začiatok roka 2022 má opačnú dynamiku ako začiatok roka 2021.

Ak by sa zrátali maximá v delte za všetky okresy, tak sme na 4000. O pár dní budeme na polovičke, ale na juhozápade Slovenska sú nemocnice len týždeň za špičkou.

Úmrtia sa v 7-dňovom priemere dostali pod 50. V pomere k celkovému priemeru denných úmrtí na Slovensku = 150 sme na 1/3. Nie je to akceptovateľné číslo, viac ako 40 z obetí denne je neočkovaných a je to 5x viac ako u očkovaných. Veľká škoda, že si neočkovaní seniori zahrali ruletu.

Zo 400-tisíc seniorov nad 60 rokov, ktorí boli k 1.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite