Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Viaceré ikonické pamiatky na Slovensku na protest zhasli

.tasr .slovensko

Stalo sa tak na protest proti návrhu na zmenu pamiatkových úradov na špeciálne stavebné úrady.

Viaceré ikonické pamiatky na Slovensku na protest zhasli facebook/čierne diery

oravský hrad, Spišský hrad, hrad Devín, Nový zámok v Banskej Štiavnici či Dóm svätej Alžbety v Košiciach o 19.00 h spolu s viacerými ďalšími ikonickými kultúrnymi pamiatkami po celom Slovensku zhasli, alebo na nich vyvesili čiernu vlajku. Stalo sa tak na protest proti návrhu na zmenu pamiatkových úradov na špeciálne stavebné úrady.

„Je to symbolický krok k tomu, čo nás čaká, ak parlament schváli nový návrh zákona o výstavbe,“ vyhlásila iniciatíva, ktorú zverejnila organizácia Čierne diery. Zapojili sa do nej viacerí ochrancovia kultúrneho dedičstva, správcovia hradov, vlastníci a správcovia pamiatok, mestá a obce, archeológovia, architekti či akademici.

Systém ochrany pamiatok na Slovensku podľa nich v súčasnosti nie je dokonalý, ale transformácia na stavebné úrady „plánovaná rýchlo a bez legislatívneho, organizačného a finančného zabezpečenia“ bude, ako tvrdia, znamenať paralýzu odbornej práce pamiatkarov a ohrozenie pamiatok.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite