Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súčasťou obvinenia v kauze Súmrak sú aj neoprávnené lustrácie

.sita .slovensko

Účelom lustrácií malo byť „vytvorenie vhodných podmienok pre ďalšie účelové a neobjektívne zabezpečenie dôkazov pri realizácii trestných konaní".

Súčasťou obvinenia v kauze Súmrak sú aj neoprávnené lustrácie SITA/Branislav Bibel

medzi skutky, ktoré pripisujú obvineným v kauze Súmrak, patria aj neoprávnené lustrácie. Ako vyplýva z uznesenia o vznesení obvinenia, výkonná zložka zločineckej skupiny pozostávajúca z príslušníkov Policajného zboru alebo finančnej správy lustrovala neoprávnene v informačných systémoch rezortu vnútra a iných systémoch. Takto získavala informácie o súkromnom a pracovnom živote rôznych osôb.

Účelom lustrácií malo byť „vytvorenie vhodných podmienok pre ďalšie účelové a neobjektívne zabezpečenie dôkazov pri realizácii trestných konaní". Tie sa mali týkať exprezidenta Andreja Kisku, vtedajších opozičných politikov Igora Matoviča (OĽaNO) a Borisa Kollára (Sme rodina), Daniela Lipšica a prokurátora Vasiľa Špirka. Obvinení expremiér Robert F. a bývalý minister vnútra Robert K. mali podľa uznesenia na výsledkoch trestných konaní „osobný, politický alebo iný záujem".

Príslušníci zločineckej skupiny podľa uznesenia tiež informovali obvinených o štádiu trestných konaní voči Kiskovi a Matovičovi „za účelom ich následnej medializácie".

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v rámci akcie Súmrak obvinil Roberta F., Roberta K., Norberta B. a Tibora G. pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Robert F. a Robert K. sú zároveň obvinení zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite