Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krajský súd v Bratislave zamietol žalobu Babiša v kauze evidencie v ŠtB

.tasr .slovensko

Pojednávanie sa uskutočnilo bez prítomnosti Babiša.​

Krajský súd v Bratislave zamietol žalobu Babiša v kauze evidencie v ŠtB SITA/Úrad vlády SR

krajský súd (KS) v Bratislave v utorok zamietol žalobu českého expremiéra Andreja Babiša voči Ústavu pamäti národa (ÚPN) v kauze jeho evidencie vo zväzkoch komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Pojednávanie sa uskutočnilo bez prítomnosti Babiša. 

„V zmysle záveru nálezu ÚS SR senát konštatoval, že žalovaný ÚPN nie je pasívne vecne legitimovaným subjektom, preto žalobu zamietol. Podľa senátu je týmto pasívne vecne legitimovaným subjektom Slovenská republika v zastúpení Ministerstva vnútra SR,“ priblížil hovorca súdu Pavol Adamčiak. Rozsudok sa stane právoplatným po doručení procesným stranám.

Český expremiér Babiš bol vo zväzkoch ŠtB vedený ako agent pod krycím menom Bureš, sám však spoluprácu s ŠtB popiera a trvá na tom, že je vo zväzkoch vedený neoprávnene. V spore o ochranu osobnosti podal žalobu na Ústav pamäti národa (ÚPN) ešte v roku 2012.

V kauze rozhodovali súdy už viackrát. Vo februári 2018 bratislavský krajský súd žalobu českého premiéra zamietol a Najvyšší súd (NS) SR následne odmietol Babišom podané dovolanie. Vo veci sa musí konať po tom, ako Ústavný súd SR v novembri 2018 zrušil rozhodnutia KS a NS SR. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite