Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rezort spravodlivosti chce zjednodušiť spôsob zakladania spoločností s ručením obmedzeným

.sita .slovensko

V novele Obchodného zákonníka navrhuje, aby na to stačil štandardizovaný formulár.

Rezort spravodlivosti chce zjednodušiť spôsob zakladania spoločností s ručením obmedzeným freepik.com

podnikatelia na Slovensku sa možno dočkajú jednoduchého založenia spoločností s ručením obmedzeným prostredníctvom štandardizovaného formulára. Túto zmenu totiž v novele Obchodného zákonníka navrhuje Ministerstvo spravodlivosti SR. Legislatívu už predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. V prípade schválenia by zmeny platili od začiatku budúceho roka.

„Cieľom návrhu zákona je umožniť zjednodušeným spôsobom založiť spoločnosť s ručením obmedzeným. Zjednodušenie spočíva najmä vo vytvorení štandardizovaných online formulárov a zavedení interaktívneho sprievodcu, ktorý zakladateľa bude sprevádzať pri vytváraní obsahu formulárov a iných príloh potrebných pre zaregistrovanie novej spoločnosti s ručením obmedzeným," objasňuje rezort.

Zjednodušené založenie sa však nebude týkať akejkoľvek spoločnosti s ručením obmedzeným. Návrh definuje predmety podnikania, ktorých sa zmena bude týkať. Predmet podnikania môže byť v takomto prípade zároveň vymedzený maximálne desiatimi činnosťami zodpovedajúcimi zavádzanému osobitnému zoznamu vybraných voľných živností. Výhodou však podľa rezortu je, že pri takto zvolenom predmete činnosti sa zápisom spoločnosti do obchodného registra bude považovať živnostenské oprávnenie za automaticky udelené.

Takto vzniknutá spoločnosť bude taktiež automaticky zaregistrovaná ako daňový subjekt. Návrhy na zápis bude pritom v prípade spoločností zakladaných zjednodušeným spôsobom vybavovať iba jeden registrový súd bez ohľadu na sídlo spoločnosti, a to Okresný súd Žilina.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite