Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prokurátor ešte nerozhodol o sťažnosti expremiéra Roberta Fica voči obvineniu

.sita .slovensko

Bývalého predsedu vlády obvinili v rámci akcie Súmrak zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a tiež ohrozenia daňového tajomstva.

Prokurátor ešte nerozhodol o sťažnosti expremiéra Roberta Fica voči obvineniu SITA/Branislav Bibel

prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ešte nerozhodol o sťažnosti expremiéra Roberta F. voči obvineniu v kauze Súmrak. Informoval o tom jeden z jeho obhajcov Ľubomír Hlbočan. Podľa neho považuje šéf strany Smer-SD takýto stav za nezákonný, keďže sťažnosť podal ešte v apríli.

„Trestný poriadok síce neukladá lehotu na rozhodnutie o sťažnosti obvineného proti uzneseniu o obvinení, ale sú mi známe opatrenia Generálneho prokurátora SR, v ktorých sa takáto lehota stanovila, aby nedochádzalo k porušovaniu ľudských a občianskych práv obvinených v trestnom konaní," vyhlásil Hlbočan. Doplnil, že z tohto dôvodu žiada prokurátora Matúša Harkabusa, aby o sťažnosti neodkladne rozhodol. „Lebo nečinnosť v takomto smere potvrdzuje oprávnenosť záveru, že ide o vykonštruovaný politický proces," dodal advokát.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka ešte začiatkom júla informoval, že o žiadosti Roberta F. o zrušenie obvinenia podľa paragrafu 363 Trestného poriadku nerozhodol, pretože bola podaná predčasne. Dôvodom bolo práve to, že ešte nebolo rozhodnuté o podanej sťažnosti voči obvineniu.

Bývalého predsedu vlády Roberta F. a exministra vnútra Roberta K. v rámci policajnej akcie Súmrak obvinili zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a tiež ohrozenia daňového tajomstva. Trestná činnosť sa mala týkať napríklad vyhľadávania kompromitujúcich informácií na bývalého prezidenta Andreja Kisku alebo súčasného ministra financií Igora Matoviča v čase, keď bol opozičným politikom.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite