Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Riešenie platov lekárov nestačí, potrebné sú systémové zmeny, tvrdí Slovenská lekárska komora

.tasr .slovensko

Upozornila, že zahrávanie sa s trpezlivosťou zdravotníkov a odsúvanie komplexných riešení bude mať čoskoro vážne dosahy na fungovanie krehkého systému zdravotnej starostlivosti.

Riešenie platov lekárov nestačí, potrebné sú systémové zmeny, tvrdí Slovenská lekárska komora pexels.com

na stabilizáciu personálu a odvrátenie zhoršujúcej sa situácie v zdravotníctve nebude stačiť riešenie platov lekárov. Nevyhnutné sú systémové zmeny v celom rezorte. Uviedla to Slovenská lekárska komora (SLK) v reakcii na rokovania k platom zdravotníkov. 

„Ako strešná stavovská organizácia všetkých lekárov v SR dlhodobo dôrazne upozorňujeme na nedostatočné ohodnotenie lekárov a dlhodobo podporujeme požiadavky na zvyšovanie miezd zdravotníkov. Na druhej strane sme presvedčení, že samotné riešenie platov jednej kategórie nemocničných lekárov na stabilizáciu personálu a odvrátenie postupne sa zhoršujúcej situácie v zdravotníctve stačiť nemôže a nebude,“ uviedla SLK v stanovisku.  

Je podľa nej potrebné vyriešiť napríklad dlhodobo prítomnú nedostatočnú výšku platieb za poistencov štátu, stabilizáciu siete ambulancií, podporu ambulancií v čase energetickej krízy či obnovu nielen dvoch štátnych nemocníc. Apeluje aj na radikálne zmeny v systéme vzdelávania, predovšetkým medikov a sestier, či nastavenie reálnych cien za výkony zdravotnej starostlivosti tak, aby pokrývali všetky náklady potrebné na prevádzku a rozvoj zdravotníckych zariadení. 

Komora pripomína, že svoju predstavu o fungovaní a zmenách v systéme zdravotníctva opisuje v materiáli Koncepcia zdravotníctva v SR, ktorý predstavila v júni. „Opakovane sme žiadali o stretnutie s predsedom vlády SR, zatiaľ bezúspešne,“ podotkla. Neakceptovanie názoru zdravotníkov na fungovanie systému zdravotníctva podľa SLK ohrozuje jeho základnú udržateľnosť. 

Na Úrade vlády SR sa v utorok (9. 8.) uskutočnilo už druhé rokovanie k zvyšovaniu platov zdravotníkov. Zúčastnili sa ho premiér Eduard Heger (OĽaNO), zástupcovia ministerstiev financií a zdravotníctva, lekárske a sesterské odbory. Konkrétny návrh rastu platov lekárov a sestier ich zástupcovia nedostali, rokovania majú pokračovať v pondelok (15. 8.). 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite