Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Až 25 % Slovákov alebo ich blízkych má skúsenosti s finančným podvodom

.sita .slovensko

Obeťami podvodov sú pritom ľudia bez ohľadu na vek, avšak pravidelnou korisťou sú seniori.

Až 25 % Slovákov alebo ich blízkych má skúsenosti s finančným podvodom SITA/AP Photo/Moises Castillo

až 25 % Slovákov uviedlo, že sa oni sami alebo ich blízki stali v minulosti obeťou podvodníkov. Najčastejšie sa s finančnými podvodmi stretávajú ľudia v Košickom kraji, kde takmer 29 % opýtaných v prieskume Poštovej banky uviedlo, že ich alebo ich blízkych obrali podvodníci o peniaze. O necelé percento menej to bolo v Bratislavskom kraji. Naopak, najlepšie je na tom Trenčiansky kraj, kde takmer 80 % opýtaných doposiaľ nemalo skúsenosti s konaním finančných podvodníkov.

Obeťami podvodov sú pritom ľudia bez ohľadu na vek a pohlavie, obete finančných podvodov sú aj medzi ľuďmi do 30 rokov. Avšak pravidelnou korisťou sú práve seniori. Z nich až 27,5 % priznalo, že prišli podvodným konaním o peniaze, pričom u takmer každého desiateho išlo o sumu vyššiu ako 5 000 eur. Najčastejšie však oberú podvodníci ľudí o sumy vo výške od 100 do 1000 eur.

Hoci polícia eviduje ročne desiatky finančných podvodov na senioroch, reálne tento počet môže byť oveľa vyšší. Nie všetky prípady totiž ľudia nahlasujú. Potvrdzuje to aj špecialistka na trestné právo Lucia Kurilovská. „Prípadov podvodov na senioroch môže byť niekoľkonásobne viac, ako je oficiálne nahlásených a zaevidovaných. Ide o takzvanú latentnú kriminalitu. Ak sa seniori stanú obeťou podvodu a chcú sa vyhnúť komplikáciám spojeným s policajnými úkonmi, prípad nenahlásia. Mnohí sa boja ísť vypovedať,“ uviedla.

Zabrániť tomu môže dôsledná edukácia. Z prieskumu vyplynulo, že len niečo vyše 10 % Slovákov si spolu so svojimi staršími príbuznými prechádza ich finančné transakcie, informuje ich o typoch podvodov a o tom, ako sa pri nich zachovať. Avšak 40 % opýtaných uviedlo, že svojich príbuzných upozorňujú na medializované prípady finančných podvodov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite