Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vláda schválila zvýšenie platov lekárom, sestrám, ale aj všetkým zdravotníckym profesiám

.sita .slovensko

Platy všetkých zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby sa majú na budúci rok zvýšiť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a zdravotníckych pracovníkoch, ktorý vláda schválila na stredajšom rokovaní.

Vláda schválila zvýšenie platov lekárom, sestrám, ale aj všetkým zdravotníckym profesiám SITA/Andrea Mezeiová

úpravy návrhu zákona si pri nezmenenom počte zdravotníkov vyžiadajú 232 miliónov eur v budúcom roku s postupným rastom na 273 miliónov eur v roku 2026.

Vláda navrhuje zvýšiť základnú zložku mzdy zdravotníckeho pracovníka. Zároveň navrhuje zdravotníkom uznať odpracované roky v zahraničí a časť obdobia stráveného na materskej a rodičovskej dovolenke. Na jedno dieťa možno započítať najviac tri roky a spolu za všetky deti najviac šesť rokov materskej a rodičovskej dovolenky.

Kabinet súčasne schválil návrh, aby sa parlament týmto návrhom zaoberal v zrýchlenom konaní. Zrýchlené konanie vláda odôvodňuje hrozbou hospodárskych škôd, ktoré môžu vzniknúť v prípade hromadných výpovedí zdravotníckych pracovníkov v nemocniciach, ale aj poklesom záujmu študentov o štúdium zdravotníckych profesií či odchodom zdravotníkov zo systému.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite