Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

K rímskokatolíckej viere sa prihlásilo 55,8 % Slovákov, ich podiel klesol o viac ako šesť percent

.tasr .slovensko

V absolútnych číslach predstavuje počet rímskokatolíckych veriacich viac než tri milióny obyvateľov. Vzrástol počet obyvateľov bez náboženského vyznania, je ich temer 1,3 milióna, čo predstavuje necelých 24 percent obyvateľstva.

K rímskokatolíckej viere sa prihlásilo 55,8 % Slovákov, ich podiel klesol o viac ako šesť percent SITA/Martin Medňanský Pohľad do interiéru rímskokatolíckeho kostola Narodenia Panny Márie počas polnočnej svätej omše Narodenie Pána. Nové Mesto nad Váhom, 25. december 2021.

na stránke scitanie.sk o tom informoval Štatistický úrad SR. Druhou najpočetnejšou skupinou sú veriaci evanjelickej cirkvi augsburského vierovyznania. Je ich takmer 290-tisíc, čo predstavuje podiel 5,3 percenta. Obyvatelia hlásiaci sa ku gréckokatolíckej cirkvi predstavujú štyri percentá populácie. S 218-tisíc príslušníkmi sú tretím najpočetnejším vierovyznaním.

Na štvrtej pozícii je Reformovaná kresťanská cirkev na Slovensku, teda kalvínske vyznanie, ku ktorému sa prihlásilo 1,6 percenta obyvateľov a obyvateliek SR. K ostatným náboženským vyznaniam sa hlási menej než jedno percento obyvateľstva. V prípade Pravoslávnej cirkvi ide o 0,93 percenta, čiže 50 677 obyvateľov. Náboženskú spoločnosť Svedkovia Jehovovi v Slovenskej republike uviedlo v sčítaní čosi vyše 16-tisíc osôb. K židovskému vierovyznaniu sa prihlásilo 2 007 osôb. Menej než jedno percento obyvateľstva sa v sčítaní prihlásilo aj k Evanjelickej cirkvi metodistickej, Bratskej jednote baptistov v SR či k Starokatolíckej cirkvi.

Na Slovensku je tiež podľa sčítania viac než 6 700 ľudí, ktorí sa hlásia k budhizmu. Islam uviedlo pri sčítaní necelých 3 900 obyvateľov a k hinduizmu sa hlási 975 obyvateľov a obyvateliek Slovenska. Viac ako 4-tisíc respondentov uvádzalo pohanstvo a prírodné duchovno, a k iným či nepresne určeným cirkvám sa prihlásilo temer 11-tisíc obyvateľov. Prináležitosť k ad hoc hnutiam uviedlo 16 186 ľudí, čo je 0,3 percenta. Iné náboženstvá vyznáva o čosi menej než 14 700 osôb. U temer 354-tisíc obyvateľov a obyvateliek ich náboženské vyznanie nebolo zistené.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite