Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ústavný súd rozhodol, že časti prorodinného balíčka sú protiústavné

.tasr .slovensko

Rozhodnutie pléna ÚS v utorok oznámil predseda súdu Ivan Fiačan.

Ústavný súd rozhodol, že časti prorodinného balíčka sú protiústavné SITA/Diana Černáková

za protiústavné označil v utorok Ústavný súd (ÚS) SR časti tzv. prorodinného balíčka, ktorý Národná rada (NR) SR v júni opätovne schválila po vetovaní prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Rozhodnutie pléna ÚS v utorok oznámil predseda súdu Ivan Fiačan.

ÚS dospel k záveru, že „napadnutá právna úprava, ktorá je ako celok v čase vyhlásenia tohto nálezu stále platnou súčasťou právneho poriadku, nie je v súlade s článkom 1 odsek 1 a článkom 2 odsek 2 ústavy v spojení s článkom 55a ústavy a s článkom 1 ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti“.

ÚS v danej veci konštatoval nerešpektovanie podmienok na skrátené legislatívne konanie, nemožnosti relevantne sa vyjadriť Rade pre rozpočtovú zodpovednosť k finančným dôsledkom právnej úpravy či obídenie samospráv v danom procese. Napadnutý zákon sa podľa Fiačana uvedie do súladu s ústavou jedine jeho opätovným prerokovaním v Národnej rade, a to pri zohľadnení nedostatkov identifikovaných v odôvodnení nálezu.

Prezidentka na ÚS napadla sporné časti balíčka z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) v rámci zákona o financovaní voľného času dieťaťa. Argumentovala, že balíček bol prijatý v skrátenom legislatívnom konaní, na ktoré zjavne nebol splnený žiadny zákonný dôvod. Obsahom zákona sa pritom mali porušiť ústavné pravidlá rozpočtovej zodpovednosti a transparentnosti. Zároveň prezidentka upozornila, že zníženie prídavku na dieťa a príplatku k prídavku na polovicu v čase, keď namiesto rodiča prijíma tieto dávky osobitný príjemca, je v rozpore s Dohovorom o právach dieťaťa. NR SR v tejto časti už zákon zmenila. 

Prezidentka deklarovala, že návrh podala nie preto, že je proti pomoci rodinám, ale preto, aby rodiny dostávali adresnú, včasnú a dostatočne účinnú pomoc.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite