Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zmena paragrafu 363 nie je v kompetencii generálneho prokurátora, odkazuje Žilinka

.tasr .slovensko

Generálny prokurátor Maroš Žilinka to uviedol na sociálnej sieti.

Zmena paragrafu 363 nie je v kompetencii generálneho prokurátora, odkazuje Žilinka SITA/BRANISLAV BIBEL

poukázal na to, že zmeny paragrafu 363 sa dlhodobo domáhajú predstavitelia strán bývalej vládnej koalície, ktorá donedávna disponovala v parlamente ústavnou väčšinou. 

„Nie je teda mojou vinou ako generálneho prokurátora, že sa v NR SR nenašla politická vôľa, zhoda a sila tých, ktorí sa zmien dožadujú, na ich presadenie,“ zdôraznil. Pripomenul, že je povinný postupovať v súlade so zákonným ustanovením, dokiaľ je platnou a účinnou súčasťou právneho poriadku SR.

Ozrejmil, že v prípade, ak parlament schváli zmenu zákona, bude ju rešpektovať. „Odmietam však účelové podsúvanie zodpovednosti za neschopnosť naplnenia kompetencie iných, a to navyše argumentovaním právnymi nezmyslami,“ dodal Žilinka. Na výkon zákonných oprávnení a povinností generálneho prokurátora podľa neho nemajú záujmy a tlak politikov či médií žiadny vplyv.

Žilinka čelí kritike za využívanie paragrafu 363 Trestného poriadku. Prezidentka SR Zuzana Čaputová v uplynulých dňoch napadla paragraf na Ústavnom súde. Je presvedčená, že jeho terajšie znenie a právomoci, ktorými na jeho základe disponuje generálny prokurátor, zasahujú neprimerane do nezávislosti súdnej moci.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite