Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Proces s Mariánom Magátom stíhaným pre popieranie holokaustu a extrémizmus sa začne 28. februára

.sita .slovensko

Špecializovaný trestný súd v Pezinku vytýčil na 28. februára začiatok súdneho procesu s Mariánom Magátom, ktorý je obžalovaný pre rozsiahlu a dlhodobo páchanú závažnú extrémistickú trestnú činnosť.

Proces s Mariánom Magátom stíhaným pre popieranie holokaustu a extrémizmus sa začne 28. februára JÁN SLOVÁK/SITA

ako vyplýva z rozpisu pojednávaní súdu, v prípade Mariána Magáta je vytýčených celkovo 14 termínov hlavného pojednávania až do konca júna. Úrad špeciálnej prokuratúry ešte v decembri minulého roku informoval, že extrémistická trestná činnosť Mariána Magáta súvisí aj s knižnou publikáciou, ktorá bola vydaná a publikovaná pod názvom Židokracia, ako aj s jej rozširovaním. Národná kriminálna agentúra zadržala a obvinila Magáta v januári 2022. Následne bol vzatý do väzby.

Obžaloba na obvineného bola podľa Úradu špeciálnej prokuratúry podaná pre pokračujúci zločin rozširovania extrémistického materiálu, pokračujúci zločin výroby extrémistického materiálu, pokračujúci prečin popierania a schvaľovania holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti, pokračujúci prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia, zločin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, a pre prečin prechovávania extrémistického materiálu. V prípade uznania viny za žalovanú trestnú činnosť hrozí Mariánovi Magátovi trest odňatia slobody až do osem rokov.

Marián Magát je zakladateľom skupiny Vzdor Kysuce. V inom prípade bol v roku 2017 za nedovolené ozbrojovanie právoplatne odsúdený na tri roky podmienečne, v dôsledku čoho nemohol kandidovať na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja. V roku 2016 neúspešne kandidoval v parlamentných voľbách.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite