Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Učitelia sú pod narastajúcim stresom, ukázal prieskum

.tasr .slovensko

Viac ako 77 percent z opýtaných učiteľov uviedlo, že ich výučba počas pandémie veľmi vyčerpala.

Učitelia sú pod narastajúcim stresom, ukázal prieskum SITA/AP Photo/Timothy D. Easley

učitelia sú pod neustálym tlakom a hodnotením spoločnosti a obdobie pandémie malo na ich psychiku výrazný vplyv. Vyplýva to z prieskumu Komenského inštitútu Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica a Centra vzdelávacích analýz, ktorý zrealizovali prieskum o priebehu a dosahu dištančnej výučby v školskom roku 2020/2021. 

Z neho vyplynulo, že učiteľom sa najčastejšie zhoršila pracovná pohoda (46 percent) a duševné zdravie (41 percent). Viac ako 77 percent z opýtaných učiteľov uviedlo, že ich výučba počas pandémie veľmi vyčerpala. Prieskum sa realizoval v máji 2021 na vzorke 515 učiteľov druhého stupňa základnej školy na celom Slovensku.

Riaditeľka Piaristickej spojenej školy sv. Jozefa Kalazanského v Nitre Marcela Jahnová reagujúc na tieto zistenia urobila v rámci Komenského inštitútu vlastný prieskum medzi pedagógmi. „Vyšlo z neho, že naši pedagógovia sú pod veľkým stresom a najväčšou príčinou stresu sú komunikácia s rodičmi, riešenie problémov medzi žiakmi, nedostatok uznania, medziľudské vzťahy s kolegami a vlastný perfekcionizmus, “uviedla Jahnová. Na to, aby sa učitelia cítili dobre, musia mať podľa riaditeľky vytvorený systém podpory. "Je dôležité vytvoriť kultúru zdravia a wellbeingu na pracovisku," dodala. Prieskum sa realizoval na vzorke 60 pedagógov školy v júni 2022. 

Cieľom projektu s názvom Wellbeing učiteľov alebo Na učiteľoch (nám) záleží je podpora duševného zdravia a psychickej odolnosti učiteľov. „V škole sme vytvorili pracovnú skupinu nazvanú wellbeing tím, súčasťou ktorého som aj ja a školská psychologička,“ vysvetlila riaditeľka. Ako vysvetlila, pripravili viaceré aktivity, ktorými chcú prispieť k duševnému a fyzickému zdraviu. „Veríme, že náš prístup môže byť inšpiráciou pre iné školy a že bude pre každého pedagóga veľkým prínosom, “uzavrela Jahnová. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite