Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nedovoľme, aby sa zopakovala najtemnejšia kapitola našich dejín, hovorí minister Káčer

.tasr .slovensko

Minister Káčer si v sobotu pripomenul uplynutie 81 rokov od vypravenia prvého transportu židov z územia Slovenska do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau a uctil si pamiatku obetí.

Nedovoľme, aby sa zopakovala najtemnejšia kapitola našich dejín, hovorí minister Káčer SITA/MZVaEZ SR

túto udalosť šéf slovenskej diplomacie označil za jednu z najtemnejších kapitol našej histórie a pripomenul, že tragédia holokaustu na Slovensku sa týmto transportom nezačala ani neskončila. 

„Tragédiu holokaustu začal vtedajší ľudácky režim rozdeľovaním spoločnosti. Išlo o systematickú kampaň živenú štátnou propagandou, ktorá podnecovala tie najprízemnejšie pudy a zavrhnutiahodné odtiene ľudskej povahy. Aj dnes sa medzi nás vkrádajú predsudky, diskriminácia, antisemitizmus a nenávistné prejavy,“ povedal Káčer. Aj terajšia spoločnosť je podľa jeho slov nebezpečne rozdelená a vzájomný dialóg sa stáva čoraz náročnejším. „A práve v takej situácii nachádzajú živnú pôdu konšpiračné teórie a lživá propaganda,“ vyhlásil.

Pripomenul, že deportácie slovenských občanov a ich následné vraždenie sa diali aj pod patronátom a s požehnaním vládneho režimu, ktorý sa oháňal patriotizmom a údajnou láskou k vlasti. Káčer vyzval spoločnosť, aby si uvedomila nebezpečenstvo nenávistných prejavov a skutočnosť, že zločiny proti ľudskosti sa často začínajú práve slovom. 

„Neostaňme ticho, neopakujme rovnaké chyby. Neverme tým, ktorí ustavične klamú a robia z inakosti či menšín terče,“ dodal.

Z prvého transportu, ktorý viezol tisíc mladých žien a dievčat z východného Slovenska, prežilo len 20 deportovaných. Prvá vlna transportov trvala do októbra 1942. Druhá sa začala po okupácii Slovenska a potlačení SNP, trvala do marca 1945. Celkovo v koncentračných táboroch v dôsledku transportov z územia Slovenska zahynulo viac ako 70 000 židovských občanov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite