Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko do konca roka 2022 poskytlo dočasné útočisko viac ako 95-tisíc osobám

.sita .slovensko

Azyl bol udelený 23 osobám, pričom žiadateľov oň bolo temer 550. Ďalším 48 cudzincom bola poskytnutá doplnková ochrana.

Slovensko do konca roka 2022 poskytlo dočasné útočisko viac ako 95-tisíc osobám SITA/AP PHOTO/DAVID GOLDMAN

v porovnaní s rokom 2021 získalo azyl o šesť osôb menej, pričom v danom roku bolo žiadateľov 370. Doplnková ochrana bola v roku 2021 poskytnutá 13 osobám. Vyplýva to zo Súhrnnej správy o stave plnenia úloh, zámerov a cieľov migračnej politiky Slovenskej republiky spolu so správou o činnosti Riadiaceho výboru pre migráciu, integráciu a inklúziu cudzincov za roky 2021 a 2022, ktoré dnes vzala na vedomie vláda. Predkladateľom materiálu je Ministerstvo vnútra (MV) SR.

Špecifickou výzvou predošlého roka bol vojenský konflikt na Ukrajine, v dôsledku čoho Slovensko čelilo mäsovému príchodu utečencov, prevažne ukrajinskej štátnej príslušnosti. V dôsledku toho boli príslušné útvary štátnej správy a samosprávy, ale aj mimovládne a medzinárodné organizácie mimoriadne zaťažené. „V dôsledku toho bolo potrebné realizovať opatrenia hospodárskej mobilizácie, a to najmä vecné plnenia s ohľadom na potrebu zabezpečenia ubytovania cudzincov, organizáciu dopravného a zdravotníckeho zabezpečenia," uviedlo MV SR.

„Pri napĺňaní zámerov migračnej politiky sa primerane uplatňujú princípy aktívnej účasti na úlohách Európskej únie v oblasti kontroly hraníc, prisťahovalectva a azylu, ústavnosti a zákonnosti, suverenity, regulácie migrácie, dodržiavania ľudských práv a slobôd, flexibility a zákazu diskriminácie," skonštatovalo ministerstvo v materiáli. „Realizácia migračnej politiky je založená na koordinovanom postupe štátnych orgánov, orgánov miestnej štátnej správy a samosprávy a predpokladá široké zapojenie mimovládnych a ďalších organizácií pôsobiacich v tejto oblasti," uviedol ďalej rezort vnútra.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite