Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rodičom detí bude štát kompenzovať náklady spojené s nemožnosťou ich umiestnenia do škôlky

.sita .slovensko

Rodičom a zákonným zástupcom detí vo veku od troch do piatich rokov bude štát kompenzovať náklady spojené s nemožnosťou umiestnenia detí do materskej školy.

Rodičom detí bude štát kompenzovať náklady spojené s nemožnosťou ich umiestnenia do škôlky SITA/MARTIN MEDŇANSKÝ

vyplýva to z novely školského zákona a novely zákona o rodičovskom príspevku, ktoré dnes podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Predložený návrh má taktiež motivovať štát k budovaniu siete materských škôl, podporovať rodinu a pozitívne vplývať na výzvy spojené s demografickým vývojom na Slovensku. Kompenzácia nákladov spojených s neúspešnosťou pri umiestnení detí do verejnej materskej školy bude podľa predkladaného návrhu realizovaná vo forme rodičovského príspevku. Predkladateľmi návrhu sú nezaradení poslanci strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) Peter Pellegrini, Denisa Saková, Erik Tomáš, Richard Raši a Matúš Šutaj Eštok.

Nárok na priznanie rodičovského príspevku vznikne zákonnému zástupcovi dieťaťa, ktorý však bude musieť preukázať, že sa neúspešne pokúšal umiestniť dieťa do materskej školy. „Nárok na kompenzáciu nákladov je časovo obmedzený. Zanikne po uplynutí toho školského roka, v ktorom malo dieťa nastúpiť do materskej školy. Toto časové obmedzenie má slúžiť na to, aby motivovalo zákonných zástupcov aktívne vyhľadávať pre dieťa miesto v materskej škole," uviedli poslanci. Nárok taktiež zanikne aj v prípade, že sa podarí dieťa do materskej školy umiestniť priebežne, počas školského roka.

Parlament schválili i doplňujúci návrh poslanca Petra Pellegriniho (Hlas-SD), ktorý požadoval do zákona doplniť, aby nárok na rodičovský príspevok oprávnenej osobe starajúcej sa o dieťa vznikol, ak sa preukáže rozhodnutím materskej školy zriadenej orgánom miestnej štátnej správy v školstve alebo orgánom územnej samosprávy o neprijatí dieťaťa do štátnej materskej školy podľa trvalého pobytu dieťaťa, nie starším ako dvanásť mesiacov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite