Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kesselbauer premenil skolaudované byty na netradičnú galériu

.sponzorované .promotion

Výstava „Umenie bývať“ ukazuje, ako to vyzerá, keď sa umenie stretne s každodenným životom. Diela totiž nevisia v galérii, ale na stenách bytov v čerstvo skolaudovanom rezidenčnom projekte Kesselbauer.

Kesselbauer premenil skolaudované byty na netradičnú galériu ARTISTS_HERO_KESSELBAUER

cieľom výstavy je ukázať, že umenie bývať neznamená len vedieť si vybrať správne miesto pre život, ale aj uspokojovanie potreby obklopovania sa predmetmi a podnetmi, ktoré vedia sprostredkovať hlbší mentálny stimul a povzniesť nášho ducha. 

„Veľmi sa nám páči kontrast medzi asketickou jednoduchosťou a istou „surovosťou“ bytov, ktoré sú zatiaľ neobsadené a bez akejkoľvek identity, a umeleckými dielami, ktoré sú precízne, jemné a dotiahnuté do najmenších detailov,“ prezrádza Monika Hamed, riaditeľka marketingu a PR skupiny Proxenta, ktorá je developerom projektu. „Cieľom tejto iniciatívy je predstaviť potenciálnym záujemcom o bývanie v projekte Kesselbauer hotové byty, pripravené k nasťahovaniu, ako jedinečné miesto, ktorého podobu si neskôr sami utvoria vlastným životným príbehom, ale aj tým, čím sa za dverami svojho bytu obklopia. V tomto kontexte predstavujú dokončené byty akési „čisté plátno“, ktoré si ich budúci majitelia pretvoria na svoj vlastný, jedinečný obraz,“ približuje Monika  Hamed. 

Výstava „Umenie bývať“ predstavuje aktuálnu tvorivú tendenciu v dielach piatich akademických slovenských autorov mladšej a strednej generácie. Kurátorský výber pripravila Bára Alex Kašparová, galeristka a kurátorka galérie Curator Contemporary v Prahe. Všetci piati umelci patria k výrazným zjavom súčasnej umeleckej scény. Zuzana Badinková plní svoje plátna exaktným uvažovaním nad vnímaním diela a vytvára tak experimentálny priestor cez formálnu redukciu a nefiguratívne tvaroslovie. Tvorba Dávida Hocka je založená na grafickom, maliarskom i dizajnérskom uvažovaní. Vo svojich dielach prepája práve tieto tri polohy a divákovi prináša nadčasové diela geometrickej abstrakcie a optických fenoménov. Stanislav Ondruš cez svoju svojbytnú maliarsku technológiu prechádza k monumentálnemu kaligrafickému vyzneniu a spúšťa vnímanie farebných vzťahov, ktoré usadzuje buď v monochromatickej škále, alebo ich škálu rozvíja do ojedinelých kombinácií. Práca Samuela Pauča v sebe snúbi výrazné gesto, expresiu a naakumulovanú energiu, ktorá je neustálym pútačom divákovho zraku a odovzdáva neutíchajúci náboj. Tenzie, ktoré jeho diela vyvolávajú, sú intenzívnym pnutím, ktoré vytrháva z letargie a inšpiruje k aktivácii. Rovnako, ako sú obrazy súčasťou interiérov, utvárajú jeho charakter aj objekty. V prípade sochárskych objektov Šimona Szaba sa jedná o diela súčasného sochárskeho tvaroslovia zhotovené z ušľachtilých materiálov a uchovávajúce v sebe aktuálne spoločenské témy. 

Unikátna pop-up výstava je exkluzívne prístupná výhradne pre záujemcov o bývanie v projekte Kesselbauer. Z celkového počtu 115 bytov a apartmánov je dnes pre prípadných záujemcov k dispozícii posledných približne dvadsať bytov. Väčšina z nich sú dvojizbové byty, ale stále je voľných aj niekoľko trojizbových bytov s balkónmi alebo lodžiami a dokonca aj jeden štvorizbový penthouse s priestrannou terasou na najvyššom poschodí. Je to zároveň jeden z vybraných bytov, v ktorom sú umelecké diela vystavené. 

Kesselbauer sa nachádza na Námestí 1. mája, v úplnom centre Starého Mesta a v tesnej blízkosti Prezidentského paláca. Postavený bol na mieste kedysi vychýrenej bratislavskej pekárne, ktorá patrila pekárovi a veľkopodnikateľovi Alexandrovi Kesselbauerovi. Na ôsmich nadzemných podlažiach tu vzniklo 115 bytov a apartmánov s výbornými parametrami. Vyššia svetlá výška miestností, hliníkové okná a exteriérové tienenie naznačujú, že ide o bývanie vo vyššom štandarde. K väčšine jednotiek prislúchajú balkóny alebo terasy a vyriešené je aj parkovanie. Na dvoch podzemných podlažiach tu vznikol priestor až pre 155 áut. Parter rezidencie je vyhradený niekoľkým prevádzkam s výkladom orientovaným na Námestie 1. mája. Časť prevádzok má zasa priamy kontakt so záhradou vo vnútrobloku. 

Výstava „Umenie bývať“ je pre záujemcov o bývanie v projekte Kesselbauer prístupná od 9. mája do 27. júna 2024. Obhliadku skolaudovaných bytov je možné rezervovať na www.kesselbauer.sk

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite