Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pri rodinnoprávnych konaniach môže byť psychológ nenahraditeľný

.sponzorované .promotion .promotion

Advokátska kancelária L/R/P advokáti začala v rámci rodinného práva spolupracovať aj so psychológom. Ide o unikátne spojenie, ktorého cieľom je ponúknuť klientovi komplexnú pomoc pri náročných životných situáciách. „Konania v rodinnoprávnych veciach sprevádzajú silné emócie, najmä keď sa rozhoduje o deťoch. Psychológ môže byť pri stabilizovaní rodinnej situácie veľmi nápomocný,“ hovorí v rozhovore advokátka a autorka myšlienky Martina Lysinová.

Pri rodinnoprávnych konaniach môže byť psychológ nenahraditeľný Martina Lysinová.

prečo ste sa v rámci rodinného práva rozhodli spolupracovať so psychológom? 

V L/R/P advokáti chceme, aby naši klienti dostávali kvalitné právne služby. Spolupracujeme napríklad s daňovými a účtovnými poradcami, správcami fondov či developermi. Rodinné právo v sebe zahŕňa širokú škálu problémov, kde skutkový základ tvoria dynamické medziľudské vzťahy. A práve cieľom spolupráce so psychológom je, aby medziľudské vzťahy vytvárali dobrý základ pre poskytnutie kvalitných právnych služieb a riešili problémy klientov komplexne. Rodina je základ, a preto aj klientom na nej záleží viac ako na čomkoľvek inom. Obchodné vzťahy bývajú racionálnejšie a vycibrený obchodník vie v týchto vodách pomerne ľahko plávať za pomoci advokáta, ekonóma alebo daňového poradcu. Avšak aj ten najskúsenejší obchodník je často slabším hráčom v spore so svojou manželkou.      

prečo je počas konaní v rodinnoprávnych veciach dôležitá odborná psychologická intervencia? 

Najmä preto, lebo v týchto sporoch sú najviac zraňované deti a  nezriedka sú využívané ako zbraň. Často dochádza k manipuláciám detí proti druhému rodičovi a väčšinou sa to deje veľmi zákerným a sofistikovaným spôsobom. Takéto konanie je z pohľadu advokáta ťažko dokázateľné. Výsledkom je ochladnutie vzťahov s tým rodičom, proti ktorému manipulácia smeruje, ba až zánik týchto vzťahov. Ak si jeden z rodičov z nejakých dôvodov neželá, aby malo dieťa pozitívny vzťah s druhým rodičom, má širokú škálu možností, ako vzťah deformovať. V praxi sa stretávam s takýmito prípadmi denne a klienti sú často bezradní. Akokoľvek je advokát skúsený, bez správneho nastavenia rodinných vzťahov klienta ťahá za kratší koniec. A presne v takýchto situáciách je dôležitá práca psychológa. Psychológ vie poradiť, ako sa najlepšie brániť či komunikovať, a hlavne ako si s  dieťaťom budovať vzťah napriek prekážkam, ktoré sú kladené.  

na čo sa treba pripraviť počas konaní v rodinnoprávnych veciach? 

Klientom radím, aby boli v komunikácii aj konaní obozretní a zhromažďovali dôkazy. Radšej mať plnú skriňu dôkazov a nepoužiť ich, ako neskôr niečo tvrdiť a nemať to podložené. Stav, keď sa idú ľudia rozvádzať alebo potrebujú, aby o starostlivosti o ich dieťa rozhodol súd, je výsledkom existujúceho konfliktu, ktorý sa počas súdneho konania len  málokedy sanuje, väčšinou sa prehĺbi. Konania v rodinnoprávnych veciach sú o silných emóciách, pretože dochádza k zásadným životným zmenám, o to viac, keď sa rozhoduje o deťoch. A v tomto môže byť nápomocný psychológ, ktorý vie poskytnúť cenné rady. Advokát vie využiť všetky dostupné právne prostriedky. Treba si však uvedomiť, že súdy trvajú roky a vzťahy v rodine sa formujú každý deň. Ak to v rodine necháme samovoľne plynúť a budeme čakať, že súd raz rozhodne v náš prospech, môže byť veľmi neskoro. Súdy rozhodujú v záujme dieťaťa, a keď nie je v záujme dieťaťa, aby bolo s niektorým z rodičov, tak súd rozhodne v jeho neprospech. Preto klientom odporúčam, aby sa  predtým, ako odídu zo spoločnej domácnosti, prišli poradiť. Aj rozviesť sa dá slušne a ak máte deti, tak vám za to jedného dňa určite poďakujú. 

martina Lysinová Je partnerkou a zároveň advokátkou L/R/P advokáti, s.r.o. Špecializuje sa na oblasť rodinného a občianskeho práva, pričom má skúsenosti aj s vymáhaním pohľadávok a právom v oblasti samospráv. Vo svojej práci zastupuje klientov v náročných sporoch o práva a povinosti k maloletým deťom, vrátane prípadov fyzického a psychického násilia. Rieši aj súdne spory medzi rodičmi, ktorí sa nedokážu dohodnúť v otázkach týkajúcich sa opatrovania detí a zároveň vedie rokovania o majetkovom vyrovnaní manželov. Okrem toho sa venuje aj právnym otázkam Slovenskej ľudovej majoliky a Nadácie Fides et Ratio. 

Advokátska kancelária L/R/P advokáti, s.r.o.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite