Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Multižánrový festival Hradby Samoty pokračuje v znamení trinástky.

.redakcia .promotion

XIII. ročník festivalu, ktorý sa bude konať v dňoch 04.-05.-06.7.2024 v prostredí historického kaštieľa v Jablonici opäť prináša ukážku experimentálnej audiovizuálnej tvorby.

Multižánrový festival Hradby Samoty pokračuje v znamení trinástky.

hradby Samoty za 13 rokov vystriedali už sedem historických objektov na Slovensku i v Česku využívajúc ich špecifickú historickú atmosféru v procese prebiehajúcej obnovy. Pamiatka sa tak stáva spoluúčinkujúci objekt pre rôzne hudobné vystúpenia a performancie, či výtvarne inštalácie dodávajúc im ďalší, hlboko do histórie zasahujúci rozmer.

Aj keď má festival korene pevne zasadené do dark ambient, industrial, noisovej a všeobecne  elektronickej experimentálnej scény, dvere majú otvorené veľmi rôznorodí umelci bez žánrových škatuliek. A tak sa môžeme tešiť na svetové mená hudobnej a vizuálnej scény. Britský hudobník pod menom Thighpaulsandra pripomenie skvelé experimentálne zoskupenie  COIL,  porciu industrialneho techna odprezentuje legendárny Ancient Methods a z rytmického programu ešte spomenieme aj duo Halucigani, Vrtačky po desáte hodině, Kodiki, francúzsky Sylvgheist Maelstrom z labelu Hands, alebo s presahom do šialenej performance aj viedenský kolektív Hypercycle, ktorí odohrajú svoj koncert na bicykloch.

dark folk i odkazy na underground

Festival, majúci svoj pôvod v elektronickej hudbe, sa už niekoľko rokov otvára aj hudobníkom hrajúcim v tradičnejšom nástrojovom obsadení. Atmosférický dark folk je silnou súčasťou festivalu i tohto ročníka, takže sa môžeme tešiť na švédsky Grift, americký Andy the Doorbum, britský Sieben, či české all-stars kvarteto Tábor. Posledne spomenuté zoskupenie hrajúce minimalistický, patrične potemnelý folk, sa vo svojej tvorbe hlási k odkazu Oldřicha Janotu, bardovi českej experimantálno - folkovej scény a treba podotknúť, že ide o dôstojných nástupcov. Takisto sa môžeme tešiť na vystúpenie českých Neue Welt ktorých brilantný debut „V nebi je zle“ akoby opäť oživil artrock, či pripomenul divoké „jazdy“ Filipa Topola na piane a jeho Psích Vojákov a to všetko v nepočutom  krautrockovo, alebo skôr hardcoreovo energickom prevedení. 

v znamení symbolickej trinástky

Nič lepšie nevystihuje pojem dávna história ako symbolické číslo trinásť, spájané v našej kultúre s rôznymi negatívnymi konotáciami počnúc piatkom 13 – teho, až po predstavy nevyhnutnej smrti a teda pominuteľnosti. Stáročný kaštieľ je ideálnym priestorom na položenie si takýchto otázok, zdanlivo ťaživých, no v rukách 31 výtvarníkov pod kuratelou Omara Mirzu, možno i hravých a obohacujúcich. Okrem tohto programu budete môcť zažiť aj prednášky z histórie na tému šibeníc a útrpného práva, ale aj súčasnosti ktorú nám priblíži Samčo, brat dážďoviek. Mladú literatúru odprezentuje kurátorka Michaela Kelová a na workshopoch sa naučíte aj novú tlačiarenskú metódu, alebo si vyskúšate hru na historické hudobné nástroje. 

Hradby Samoty prepájajú tvorcov a návštevníkov, vytvárajúc tak svet imaginácie, kde fungujú alchymistické recepty, fantastické príbehy sú pravdivé a symbol trinástky dostáva nový význam. Aký? V niektorých kultúrach je trinástka šťastné číslo a tak to hádam bude aj počas festivalu v pôsobivom Jablonickom kaštieli, v súčasnosti plnom cudzokrajných paliem a olivovníkov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite