Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hlavná filmová súťaž 19. ročníka MFF Cinematik prinesie výnimočný výber ocenených​ európskych filmov ​

.sponzorované .promotion

Medzinárodný filmový festival Cinematik už tradične prináša aj súťaž špičkových nových európskych filmov pod názvom Meeting Point Europe. Inak to nebude ani počas 19. ročníka festivalu, ktorý sa v Piešťanoch uskutoční od 10. do 15. septembra 2024. V hlavnej súťažnej sekcii Cinematiku sa tento rok stretne pestrý výber filmov od talentovaných, prevažne mladých filmárov a filmárok. Viaceré z nich sa už môžu pochváliť prestížnymi cenami z filmových festivalov v zahraničí, ale aj silným hereckým obsadením.

Hlavná filmová súťaž 19. ročníka MFF Cinematik prinesie výnimočný výber ocenených​ európskych filmov ​

jedným z titulov v hlavnej súťaži 19. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Cinematik Meeting Point Europe bude aj dráma Crossing (2024) švédskeho režiséra Levana Akina. Prináša emotívnu a vizuálne podmanivú cestu za odpustením a prijatím v magickom prostredí tureckej metropoly. Hlavná hrdinka Lia (Mzia Arabuli), učiteľka na dôchodku, sa v ňom vydáva hľadať stratenú neter svojej sestry, ktorej sa rodina pred rokmi zriekla pre jej trans identitu. Film otváral sekciu Panorama na tohtoročnom Berlinale. 

The Substance (2024), ďalší z titulov v súťaži Meeting Point Europe, je filmom o ktorom sa hovorí nie len pre jeho jedinečnú tému, ale aj výborný herecký výkon Demi Moore v hlavnej úlohe. Film francúzskej režisérky Coralie Fargeat je výstižnou a ostrou satirou, ktorá zahviezdila na filmovom festivale v Cannes a odviezla si odtiaľ cenu za najlepší scenár. Jeho hrdinkou je starnúca televízna hviezda, ktorá v snahe o omladenie vyskúša zázračnú substanciu, vďaka ktorej môže byť krajšia, mladšia a dokonalejšia. Má to však háčik – musí sa deliť o čas so svojím novým ja, Sue (Margaret Qualley). 

Avant que les flammes ne s'éteignent (After the Fire, 2023) je krimidráma, v ktorej debutujúci francúzsky režisér Mehdi Fikri vyrozprával príbeh mladej ženy (Camélia Jordana) hľadajúcej spravodlivosť pre tragicky zosnulého brata. Film je pôsobivou poctou obetiam policajnej brutality a na Cinematik príde už ovenčený cenou pre najlepší debut z medzinárodného filmového festivalu v Ríme. Aj ďalší súťažný film, Hoard (2023), je režijným debutom, tentokrát britskej filmárky Luny Carmoon. Premiéru mal na 80. ročníku filmového festivalu v Benátkach, odkiaľ si odniesol viacero cien od kritikov i publika. Je príbehom mladého dievčaťa, ktoré sa vyrovnáva so spomienkami na detstvo v spoločnosti matky, chorobnej zberačky. 

Aj takto vyzeral predošlý ročník festivalu.Aj takto vyzeral predošlý ročník festivalu.

O priazeň poroty sa v súťaži bude uchádzať aj rakúsko-nemecká historická dráma s prvkami hororu Des Teufels Bad (The Devil's Bath, 2024). Známa režisérska dvojka Severin Fiala a Veronika Franz nás v nej zavedie do rakúskych lesov 18. storočia, kde sa mladá, silne veriaca Agnes (Anja Plaschg) v žiali nad nevydareným manželstvom postupne prepadá do temnoty. Film, ktorý sa inšpiroval skutočnými dobovými poverami a rituálmi, získal na Berlinale Strieborného medveďa za výbornú kameru Martina Gschlachta. 

Ďalším súťažným filmom je L'homme d'argile (The Dreamer, 2023) – režisérsky celovečerný debut francúzskej herečky, scenáristky a filmárky Anaïs Tellenne. Je to podmanivý snový príbeh jednookého Raphaëla (Raphaël Thiéry), ktorý sa stará o dom, v ktorom už nikto nežije, býva so svojou matkou a žije pokojným, no osamelým životom. Všetko sa ale zmení, keď sa objaví dedička veľkej nehnuteľnosti. 

Soundtrack to a Coup d´Etat (2024) režiséra Johana Grimonpreza nás zase prenesie späť do čias studenej vojny. Originálny film prepisuje históriu a odhaľuje nevšedné spojitosti – snúbi sa v ňom džez s dekolonizáciou a objavujú také hudobné ikony ako Louis Armstrong, Nina Simone či Duke Ellington. Film sa už môže pochváliť viacerými festivalovými cenami, vrátane špeciálnej ceny poroty v kategórii dokumentárnych filmov z festivalu Sundance.

Do súťažného výberu sa dostal aj titul Le successeur (2023) – kanadsko-belgicko-francúzsky triler režiséra Xaviera Legranda plný zvratov, ktorého hlavný hrdina (Marc-André Grondin) sa musí vysporiadať so záhadným dedičstvom po otcovi. Gruzínsky filmár Luka Beradze nám zase v dokumente Smiling Georgia (2023) v hlavnej súťaži MFF Cinematik ponúka doslova úsmevný náhľad do volebnej kampane vo svojej rodnej krajine z roku 2012. Vládnuca strana vtedy voličom prisľúbila po víťazstve za odmenu krásne nové zuby. Voľby však prehrala a tisícky Gruzíncov, ktorí na tento populizmus skočili, ostali bez zubov – aj ilúzií. 

O víťazovi súťaže Meeting Point Europe rozhoduje odborná porota zložená z členov Panela európskych filmových kritikov a kritičiek a festivalových dramaturgov. Tento rok do nej zasadnú rakúsky filmový publicista Reinhard Bradatsch, belgický scenárista, kritik a tvorca titulkov Grégory Cavinato, novozélandská, v Nemecku pôsobiaca kritička Carmen Gray, spoluzakladateľ a umelecký riaditeľ Londýnskeho festivalu krátkych filmov Philip Ilson, nórsky kritik a komentátor Aksel Kielland, programová manažérka filmového festivalu Midnight Sun Film Festival Milja Mikkola z Fínska či holandský publicista Mike Naafs, ktorý pôsobil už aj v porotách na festivaloch v Cannes či Kyjeve. 

Pestrú medzinárodnú zostavu porotcov doplnia aj riaditeľ Rozhlasu Čiernej Hory Vuk Perović, francúzska multimediálna umelkyňa Pamela Pianezza, estónsky filmový kritik Tristan Priimägi, španielsky filmový a video kurátor Xavier García Puerto, český filmový publicista Matej Svoboda, poľský sociológ a filmový kritik Krzysztof Świrek, slovenský publicista Daniel Vadocký a maďarská filmová a divadelná kritička Kata Anna Váró. 

Devätnásty ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik prinesie okrem prestížnej hlavnej súťaže filmov z celej Európy aj nemenej dôležitú súťaž domácich dokumentárnych filmov Cinematik.doc. Bezmála stovka ďalších skvelých cinefilských zážitkov čaká na návštevníkov festivalu v nesúťažných sekciách, prehliadkach a retrospektívach. Akreditácie na 19. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik sú v predaji na oficiálnej stránke festivalu www.cinematik.sk.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite